ANASAYFA arrow right Yaşam

Önlem alınmazsa100 milyon insan daha yoksulluk sınırına gelecek

Önlem alınmazsa100 milyon insan daha yoksulluk sınırına gelecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Bilim insanlarının hazırladığı yeni rapora göre dünya iklim krizinin etkilerine hazır değil ve kendi yarattığı etkilerde
Dünya, iklim krizinin sonuçlarına hazır değil
Bilim insanlarının hazırladığı yeni rapora göre dünya iklim krizinin etkilerine hazır değil ve kendi yarattığı etkilerden korunmak için trilyonlarca dolar harcanmalı.
Hollanda merkezli Global Commission on Adaptation (GCA) tarafından yayınlanan yeni rapor, iklim krizi nedeniyle gerçekleşecek aşırı hava olaylarının etkilerini minimuma indirmek için ülkelerin hazır olmadığını söylüyor.
The Guardian gazetesinin hberine göre rapor, iklim krizi sebebiyle giderek artan ve daha da artacak olan aşırı hava olaylarına karşı uyarı sistemleri için trilyonlarca dolar yatırım gerektiğini söylüyor.
Ancak bu yatırımlar, hiç önlem alınmaması halinde doğacak sonuçlardan çok daha aza mal olacak.
Çatışmalar ve
göç artacak
Rapor önlem alınmaması halinde 2030'da 100 milyon daha insanın yoksulluk sınırına geleceğini ortaya koyuyor.
Su sıkıntısı çeken insan sayısı ise 1,4 milyardan 5 milyara çıkacak. Su rekabetleri çatışmaları ve göçü artıracak.
Kıyılarda yükselen deniz seviyeleri ve artan kasırgalar yüzlerce milyon kişiyi evsiz bırakacak.
"Zenginler kaçacak, geri
kalanlar acı çekecek"
Global Adaptasyon Merkezi'nin Genel Müdürü Patrick Verkooijen, "Öngörülen şey varlıklıların kaçması ve geri kalanın acı çekmesi, yani bir iklim apartheid'i riski. Bu büyük bir adaletsizlik" diyor.
Verkoijen, "Ülkelerin, sürece uyum sağlamak için yatırım yapmaları kendi yararlarına" diye de ekledi.
Yönetimlerin alabileceği
önlemlerden bazıları
Erken uyarı sistemleri: Olası fırtınalar ve sıcak dalgaları nedeniyle gerçekleşecek zararın yüzde 30'unu önleyebilir, birçok hayat kurtarabilir. Bangladeş'te bu gibi sistemler 1970'de en az 300 bin kişinin öldüğü Bhola siklonundan sonra yüz binlerce hayat kurtardı.
İklim yanlısı alt yapı: Çatı bahçeleri, parkları daha çok ağaçlandırmak ve çatıları beyaza boyamak gibi önlemler.Hindistan'ın Almedabad kentinde, çatıları beyaza boyama yöntemi oda sıcaklıklarını 5 dereceye kadar düşürüyor.
Mangrov ormanlarını artırmak: Sahildeki mangrov ormanları sel sularından oluşacak hasarı büyük oranta önlüyor. Ancak son yıllarda artan küresel ısıtma ve kirlilik Avustralya ve Mexico'da birçok ormanı yok etti. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *