ANASAYFA arrow right Güncel

Öncelikle maliyetler düşürülmeli

Öncelikle maliyetler düşürülmeli
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2022 / 14.25
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2022 / 14.25
Konut kredisinde faiz indirimi çözüm üretmiyor

Konut kredisinde faiz indirimi ve finansa erişim desteğinin kalıcı çözüm üretmeyeceğini belirten DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, 'İnşaat maliyetini düşürün' çağrısı yaptı.

Türkiye 2021 yılını, ekonomik kriz, yüzde 40’a varan enflasyon artışı, döviz kurundaki yükseliş ile kapattı. Alım gücünün düştüğü, temel gıda malzemesi başta olmak üzere her alanda yüzde 200’ü aşan zamlar izledi. Geçim sıkıntısı artarken, 2022 yılına doğalgaz ve elektrik faturalarına yansıtılan zamlar damgasını vurdu. Birçok işletmeye gelen faturalar işletmelerin kira oranlarını geçti. 2022 yılı Nisan ayını da ekonomik krizin yakıcılığı ile geçiren Türkiye’de hükümetin temel gıda malzemelerine getirdiği vergi indirimi de etki etmedi. Kriz giderek derinleşiyor, yoksulluk ve işsizlik ise her geçen gün artıyor.

Muhalefetin seçim çağrısı yaptığı, ekonomik krizin giderek arttığı bu dönemde iktidardan ekonomiye ilişkin yeni bir adım geldi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırlandığını duyurdu. İlk kez konut alacaklara birinci el olmak kaydıyla yüzde 0,99 faizle kredi verileceğini belirten Erdoğan, “Yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık. 1 yıl boyunca konut fiyatlarını duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalar, belli rakama kadar 36 ay vade ile finansmandan yararlanabilecek. Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız. Müteahhitlere, şehir içinde küçük parsellere konut yapmaları için metrekaresi belli fiyatın üzerinde satılmama şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması piyasayı etkilemese de emlak fiyatlarını hareketlendirdi. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Diyarbakır'da konut fiyatlarında artış yaşandı. Kayapınar tarafında bulunan yeni yapılarda Erdoğan açıklaması sonrası konut fiyatlarına 100 bin TL’yi aşan zamlar yansıtıldı. Erdoğan açıklaması öncesi 600 bin TL’den satışta olan konutlar, açıklama sonrası fiyat güncellemesine gidilerek yeni fiyat 700 bin TL oldu.

Erdoğan’ın açıkladığı konut kredisinde faiz indirimi, bazı projelere finans desteği verilmesi ne anlama geliyor. Bu adım konut sektöründe canlanmaya neden olabilir mi? +Gerçek’e konuşan Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, adımın önemli olduğunu ancak mevcut koşullarda kalıcı çözüm sağlayamayacağı görüşünde. İnşaat sektöründe yarım kalmış, yada yarım kalmaya aday projelere kredi imkanının tanınmasının inşaat sektörünü bir nebzede olsa etkileyeceğini ifade eden Elaldı, “Yüzde 10-20 civarında bir etkileşim olacağını düşünüyoruz. Ama bu tamamen sektörün, ülke ekonomisinin rahat nefes almasını sağlamayacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *