ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Onat Kutlar, Şubat’ta aile, aşk ve ayrılık konularını sahneleyecek

Onat Kutlar, Şubat’ta aile, aşk ve ayrılık konularını sahneleyecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Onat Kutlar Sahnesi’nde şubat ayında, İzmir, Van ve Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun oyunları tiyatro sevenlerle buluşacak
Onat Kutlar Sahnesi’nde şubat ayında, İzmir, Van ve Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun oyunları tiyatro sevenlerle buluşacak

Gaziantep Devlet Tiyatrosu Şubat ayında 3 oyun sahneleyecek. Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “İnsan Sesi”, Van Devlet Tiyatrosu oyuncuların oynadığı “Kahvede Şenlik Var” ve İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncularının “Kaşıkçılar” oyunu tiyatro sevenlerle buluşacak. Onat Kutlar Sahnesi’nde, Şubat ayında bir ayrılık öyküsünü konu alan “İnsan Sesi”, aile kavramını odağına alan “Kahvede Şenlik Var” ve Habib ile Nurhayat’ın aşkını anlatan “Kaşıkçı” oyunları da sahnelenecek.
“İnsan Sesi”:
Bir uyanış hikayesi
Oyunlar, kısaca şöyle: Jean Cocteau’ın yazdığı, Işık Noyan çevirdiği “İnsan Sesi” oyunu, “Telefonun bir ucunda, terk edildiği için acı çeken, fakat bunu asla göstermeyen, ayrılığın son anında bile tutkusunu gizli bir bağlılıkla sürdüren bir kadın; diğer ucunda ise, veda ederken bile dürüst olmayı beceremeyen bir erkek var. Sıradan bir ayrılık öyküsü, ama her ne olursa olsun sevdiği adama inanmak isteyen kadının nereye kadar dayanacağı, ne zaman pes edeceği, tutunduğu dalı ne zaman bırakıp bırakmayacağı içerisinde bir uyanış hikayesi” konu alıyor.
Habib ve Didar’ın
aşkı “Kaşıkçılar”
Musahipzâde Celal tarafından yazılan “Kaşıkçılar” oyunun içeriği şöyle: “Kalfalıktan ustalığa geçen kaşıkçı ustası Habib ile Didar Ağa’nın konağında cariye olan Nurhayat’ın aşkını konu alan oyun, eski İstanbul yaşamına eğlenceli bir pencereden bakar. Göksu semtindeki eğlenceler, Karagöz ve Ortaoyunu gibi geleneksel sanatlar, ustalığa yükselmek için düzenlenen peştamal kuşanma töreni ve eski İstanbul yaşamının kaybolmaya yüz tutan nice değerleri, aşıkların hikayesine arka plan oluşturur. Birbirlerine kavuşmak için nice güçlüğü aşan, zorlu maceraları göze alan genç aşıkların hikayesi; müzikli, danslı ve eğlenceli bir anlatımla sunulur.”
“Kahvede Şenlik Var”:
Aile kavramının değişimi
Sabahattin Kudret Aksal’ın yazmış olduğu ve Murat Çidamlı’ın yönettiği “Kahvede Şenlik Var” oyunun içeriği ise şu şekilde: “Hayat denilen dik yokuş insanı bilinmeze götürür. Bu dik yokuş iyi veya kötü sürprizlere gebedir. Bu sürprizlerin en büyüğü olan evlilik, iki insanın hayatı paylaşması, sorunlarla olduğu kadar içerdiği güzellikler ve umut dolu doğasıyla da hala çağımız insanı için en büyük dönüm noktalarından biridir. Kadın ve erkek cinsleri arasında geçen bu çekişmeli macera; komik ve eğlenceli yönleriyle, müzikal ve hareketli yapısıyla sizlere ve sizlerin dünyasına ayna tutmaktadır. Bin yıllardır kadın ve erkek arasında süregiden ezeli çatışma, bugün farklı boyutlara evrilmiştir. Günümüzde birey, maddi çıkar ilişkilerinin esiri olmuş, duygudan ve gerçek aşktan uzaklaşmış, en değer verdiği kurum olan “aile” bile bir şirket halini almıştır. Ancak bir de bu ikili ilişkinin değişmezleri vardır. Adem ve Havva’dan beri değişmeyen. Çelişkili doğası gereği hala çekici ve belki de zamansız ve mekânız. Bu yüzden de hep yeni ve bilinmez. Sabahattin Kudret Aksal’ın usta kaleminden çıkan, modern Türk tiyatrosunun köşe taşlarından sayılan, uyumsuz-öncü tiyatronun ülkemiz ve dünya edebiyatı açısından klasikleşmiş örneklerinden “Kahvede Şenlik Var” adlı oyunumuzda, siz değerli seyircilerimizi bu eğlenceli ve meraklı yolculukta, bizlerle birlikte soluksuz bir maceraya davet ediyoruz.” Esra Aydın
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *