ANASAYFA arrow right Sağlık

Ölüm oranları nisan ayına göre 4-5 kat artabilir

Ölüm oranları nisan ayına göre 4-5 kat artabilir
YAYINLAMA: 16 Ekim 2020 / 15.46
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2020 / 15.46
DSÖ’den “Kısıtlayıcı önlemlerin tam zamanı” uyarısı

DSÖ Avrupa direktörü Kluge, “Nisan’a göre günde 2-3 kat daha fazla vaka var ama 5 kat daha az ölüm gözlemliyoruz. Ancak kesinlikle endişeliyiz. Önlemlerin gevşetilmesi durumunda ölüm oranları ocak ayında geçen nisan ayına göre 4-5 kat artabilir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, yeni tip koronavirüs (Covid-19) günlük vaka sayılarının Avrupa'da katlanarak arttığı uyarısında bulunarak, "Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı” dedi.

Neyin yapılabileceğini ve yapılması gerektiğinin Mart ayından çok daha iyi bilindiğini ifade eden Kluge, sokağa çıkma yasaklarının ise son çare olması gerektiğini söyledi.

Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, Covid-19'un ölüm nedenleri arasında beşinci sıraya yükseldiğini belirterek, Avrupa kıtasında günlük ölüm rakamlarında bin sınırının aşıldığına dikkati çekti.

Kluge, 700 bin vakayla Avrupa'da salgının başlangıcından bu yana haftalık en yüksek vaka sayısının kaydedildiğini anımsatarak, toplam vaka sayısının sadece 10 gün içerisinde 6 milyondan 7 milyona çıktığını söyledi.

“Nisan’a göre günde 2-3 kat fazla vaka”

Ülkelerin tamamen kapatılmasına, olağanüstü hal uygulamalarına karşı olduğunu ifade eden Kluge, bunun yerine salgına karşı orantılı ve hedeflenmiş bir mücadele yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak şunları dedi:

“Nisan’da zirve noktasına kıyasla günde 2-3 kat daha fazla vaka kaydetmemize rağmen, hala 5 kat daha az ölüm gözlemliyoruz ve hastaneye yatış süreleri de 2-3 kat uzadı.

“Ülkelerin salgın nedeniyle ‘kapatılması’ yerine, önlemlerin sıkılaştırılması daha doğru olur.

"Hiçbir zaman önlemleri sıkılaştırmak için çok geç değildir. Ancak elbette, kesinlikle endişeliyiz. Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı. Ama tam karantina ise en son çare.  

“Salgına karşı önlemlerin gevşetilmesi durumunda ise ölüm oranlarının ocak ayında geçen nisan ayına göre 4-5 kat artabilir.

“Maske takma oranı yüzde 95 olmalı”

“Maske takma oranı yüzde 60. Avrupa'da maske takma oranının yüzde 95'e çıkması ve kamusal ve özel alanlardaki kalabalık toplanmaların önlenmesi durumunda, şubat ayına kadar Avrupa'daki 53 ülkede 281 bin kişinin virüsten ölmesinin önüne geçilebilir.

"Virüs değişmedi, daha fazla veya daha az tehlikeli hale gelmedi. Artan vaka sayılarının en önemli nedenlerinden biri de gençler arasında daha fazla test yapılması. Ölüm oranlarındaki düşüşte de test sayılarındaki artış etkili oldu.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *