ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Olası savaşa hazırlanıyoruz

Olası savaşa hazırlanıyoruz
YAYINLAMA: 07 Ekim 2021 / 13.37
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2021 / 13.37
Kimyasal silah kullanımına karşı 15 kişilik NBC timi oluşturuldu.

ABD’nin olası Irak savaşına karşılık tüm hazırlıklar sürerken, Gaziantep BM’nin depo kuracağı iller arasına alındı. Ayrıca olası bir kimyasal silah kullanımına karşılık 15 kişilik NBC timi oluşturuldu ve yeterli oranda gaz maskesi siparişi verildi. Sığınak olarak kullanılacak yerlerin tespit edildiği, gerektiğinde halita açıklanacağı bildirildi.

Vali Erhan Tanju konuyla ilgili olarak Sabah’ın sorularını yanıtlarken, kimyasal silahlara karşı ilgili Bakanlığın talimatı üzerine kamu personelinden 15 kişilik NBC timi oluşturulduğunu belirtti. Vali Tanju, Sivil Savunma Müdürlüğü’nde uzman kişiler tarafından 15 kişilik NBC timine kimyasal silahlara karşı korunma için eğitim verildiğini belirtti. Tanju, “NBC Timi oluşturuldu. Bu timde görev alan 15 kamu personeline Nükleer Biyolojik Kimyasal (NBC) silahlara karşı alınması gereken önlemlerle ilgili eğitim verildi. Önümüzdeki günlerde İtfaiye Müdürlüğü elemanlarına da bu konuda eğitim verilecek. Yine olası bir kimyasal silah kullanımı durumunda kullanılacak olan gaz maskelerini kontrolden geçirdik ve Sivil Savunma Müdürlüğü’nde bir miktar gaz maskesi mevcut. Ancak bunlar yeterli görülmediği için gaz maskesi talebinde bulunduk. Sığmak olarak kullanılacak yerler zaten önceden belirlenmiş durumda. Acil durumda buralar kamuoyuna açıklanacak. Dolayısıyla hazırlıklarımız devam ediyor. Bakanlığın talimatı doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılıyor.”

Savaş dolayısıyla BM tarafından bölgede depo iller belirlendiğini, bunlardan birinin de Gaziantep olacağını belirten Tanju, buralarda özellikle gıda maddelerinin depolanarak ihtiyaca göre savaş bölgesine şevkinin yapılacağını açıkladı. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığımdan görevlilerle BM görevlilerin Gaziantep’te inceleme yaparak, böyle bir karara vardıklarını hatırlatan Tanju, “BM görevlileri, Dışişleri Bakanlığı görevlileriyle birlikte kentte inceleme yaptı. Hatta zaman zaman gelip gidiyorlar. Gaziantep’te havaalanı bulunması ve sanayi kenti nedeniyle dolayı depo kenti olarak belirlenmesine karar verdiler. Fakat BM gıda ürünlerini nereden alacak onu bilemiyoruz” diye konuştu.

Bu arada olası bir Irak savaşıyla birlikte yoğun göçe karşılık gerekli önlemleri almak için çalışma başlattıklarını belirterek, Gaziantep olarak Şırnak’a bu konuda destek vereceğimizi açıkladı. Tanju, “Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili Şırnak’ta toplantı düzenlendi. Olası göçlere karşılık nasıl tedbir alınabileceği ne yapılabileceği görüşüldü. İnsani yardım olarak neler yapabiliriz, bunlar tartışıldı, konuşuldu ve toplantıda olası bir göç durumunda Şırnak’a destek verecek kent olarak belirlendik. Lojistik anlamda Şırnak'a destek vereceğiz. Ayrıca Gaziantep olarak yine bu tür göçlere karşılık gerekli tedbirimizi alacağız. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde ilgili daire müdürleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yaparak somut veriler çıkaracağız. Göç edenlerin talepleri neler olabilir ne kadarlık bir gereksinim olabilir, nerde nasıl karşılanabilir. Bunların tümü görüşeceğiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *