ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Okumak insan ilişkilerini doğru iletişim içine sokar

Okumak insan ilişkilerini doğru iletişim içine sokar
YAYINLAMA: 16 Eylül 2022 / 15.55
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2022 / 15.55
Okumanın, olaylara çok yönlü bakabilmeyi ve değişik görüş açısı kazanmayı sağlarken, insan ilişkilerinin daha olumlu gelişmesine katkı sağladığı vurgulandı. Okumanın, merak duygusunu arttırdı, merak artan insanın yeni bilgilere yöneldiği ifade edildi.

Okuyan insanın merakı artar

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Selahattin Aksoy, kütüphanelerin toplumda okuma ve bilgilenme ihtiyacı duyan fertlerin gelişimine, dolaylı olarak da toplumun gelişmesini hızlandırdığını, verimli ve pozitif olmasına katkı sağladığını belirtti. Kütüphane dendiği zaman akla ilk gelenin kitap okumak olduğunu kaydeden Aksoy, okumanın kişiyi çok şeyler kazandırdığını, anlama gücünü artırdığını, olaylara çok yönlü bakılarak ve değişik görüş acıları kazanmasına katkı sağladığını söyleyen Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:Okumak, insan ilişkilerinin daha doğru iletişim içerisinde olmasını sağlar. Merak duygusunu artırır. Okuyan insanın belleği artar, merakı artan insan yeni bilgiler edinme ihtiyacı duyar, yeni bilgiler yeni meraklar geliştirir, böylece bilgilenme ile merak birbirini çoğaltarak devam edilir. Bugün bilimde ve teknolojide ulaştığımız seviye tamamen bilgilenme merakının sonucudur. Meraklı insan soru Soran, alternatif üreten insandır.

Kütüphaneciliğin geçmişi çok eski

Aksoy, bilgilerin hızla artışı, hangi bilgilerin nerede olduğu, bu bilgilere en çabuk ve kolay nasıl ulaşılacağı, daha sonraki nesillere nasıl aktarılacağı gibi hususların kütüphanelerin varlığı ve gelişmesini hızlandırdığını belirtti. Kütüphanelerin insanın yazıyı bulup kil tabletler üzerine bilgiler aktarmaya başlatmasıyla birlikte var olmaya başladığını açıklayan Aksoy, “Dünün kil tabletleri taşlara yazılı koleksiyonundan bugünün bilgisayarla donatılmış zengin koleksiyon kütüphanelerine ulaşmıştır. Bu süreç asırlarca sürmüştür” dedi.

Kütüphaneler bilgilenmenin

en güzel mekanlarıdır

Kütüphanelerin bilgilenmenin en güzel mekanlarından olduğunu vurgulayan Aksoy, “Zekayı terbiye eden, kurumlardır. Her okuyucunun ilgisini çekecek bir kitap mutlaka vardır. Bilim ve kültür denilen iki büyük kavramı içine alan, onu koruyan, nesilden nesile aktaran kitaptır. Kütüphane ise çok sessiz, fakat çok önemli hizmetler veren müesseselerdir” dedi. Eğitimli, bilgili insanların oluşturduğu toplumların gelişmiş toplumlar olduğu ve gelişmenin sınırının olmadığı kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *