ANASAYFA arrow right Yaşam

Okulların temizliğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor

Okulların temizliğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor
YAYINLAMA: 28 Eylül 2020 / 21.06
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2020 / 21.06
Okullarda çok sayıda hizmetli açığı mevcut

Okullarda çok sayıda hizmetli açığının bulunduğunu dile getiren Türk Eğitim Sen Bekir Avan, “Okullara yeteri kadar hizmetli kadrosu tahsis edilmeli ve kadrolu hizmetli ataması yapılmalı. İŞKUR’dan gelen elemanlarla iş dönmüyor ve okulların temizliğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor” İfadelerini kullandı.

Başkan Avan, “Okulların temizliğinde büyük sıkıntılar yaşanmakta ve İŞKUR’dan gelenler okullara gittiğinde, ‘Ben şu kişinin yakınıyım veya şu gönderdi, her şeyi zorunda değilim’ diyor. Dolayısıyla okulu yönetimi çalışanlardan yeteri kadar verim alamamaktadır. Çünkü bu kişiler, referanslarını kullanarak dokunulmaz elde ediyorlar. Ne Gaziantep Valiliği ne de Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu görmüyor” dedi.

Öğretmenlerimizin emeği görülmeli ve 3 saat ücret verilmeli

Bu süreçte öğretmenlerimiz sadece EBA uzantılı değil, farklı programlar üzerinden de canlı ders yapabilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Avan, “Bu faaliyetler, öğretmenlerimizin beyanları üzerinden okul idareleri tarafından takip edilebilecektir. Artık görülmüştür ki, uzaktan eğitimde, yüz yüze eğitimden çok daha fazla mesai ve emek harcanmaktadır. Bunun için de ciddi bir hazırlık ve planlama gerekmektedir. Dolayısıyla öğretmenlerimiz için günlük 1 saat ‘hazırlık ve planlama’ kabul edilmeli ve ücretlendirilmelidir. Uzaktan erişim araçlarından yoksun öğrencilerimiz için hazırlanan EBA destek merkezlerinde görev yapan öğretmenlerimizin emeği görülmeli ve onlara günlük 3 saat ücret verilmeli” ifadelerini kullandı.

DYK’larda hafta içi hafta sonu ücretlendirme farklılığı var

DYK’larda hafta içi hafta sonu ücretlendirme farklılığının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Avan, “EBA canlı ders dağıtımında akşam 20.20’ye kadar ve Cumartesi günleri de ders tanımlandığı görülmüştür. Bu kadar uzun sürelerin hem öğrenci hem de öğretmenlerimiz açısından yıpratıcı olması bir yana, mesai saatleri dışında (gece) ve hafta sonu tatilinde yapılan derslerin ücretlendirilmesinin normal ders saati ücretinden ödenmesi de bir sorun alanı oluşturmaktadır. Belli bir sürenin ötesinde çocuklarımızın bilgisayar ekranlarına maruz kalması onların kişisel gelişimleri, psikolojileri ve sağlıkları açısından sıkıntılara neden olabilecektir. Bu olumsuz etkinin azaltılması için ders programlarında, canlı ders ve EBA TV dersleri uyumlu hale getirilmelidir. Hem öğrencilerimizin sağlığı bakımdan hem de uzaktan eğitime erişimde fırsat eşitliğinin en yüksek oranda sağlanması açısından EBA TV yayınlarının daha belirgin kullanılması sağlanmalıdır. Öğretmenlerimizin sayı ve süresi seyreltilmiş olan canlı ders programları, EBA TV üzerinden yayınlanan derslerle senkronize edilmelidir. Böylece şu an adeta belli oranda atıl duruma düşürülmüş olan EBA TV yayınlarının öğretmenlerimizin takip ve denetimiyle verimliliği de artırılmış olacak” diye açıklamada bulundu.

MEB uzaktan eğitim uygulamalarını artık yasal bir zemine oturtmalı

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “MEB uzaktan eğitim uygulamalarını artık yasal bir zemine oturtmalıdır. Sayın Bakanın vurguladığı gibi uzaktan eğitim bundan sonraki süreçte de eğitim öğretim faaliyetlerinin bir parçası olacaksa; bu süreç, yüz yüze eğitim için hazırlanmış mevzuat ile yönetilemez. Yönetmelik ve kararlarda “Çevrimiçi eğitim” tanımlanmalı, usul ve esaslar bir standartta kavuşturulmalıdır. Geride bıraktığımız hafta içerisinde olduğu gibi genel müdürlüklerin birbiriyle farklı yorumlara neden olabilecek açıklamalarından sakınılması ve uygulama birliği açısından çevrimiçi ve yüz yüze ders tanımlamaları, ders dağıtımları, ücretlendirmeler vs hususlarda tek merkezden açıklamaların yapılması da önem arz etmektedir ve en önemli bir diğer husus; Milli Eğitim Bakanından okul yöneticisine kadar bütün eğitim yöneticileri, hak ve kazanımlarının korunması anlamında süreci ve mevzuatı her daim öğretmenlerin lehine olacak şekilde yorumlamayı sorumluluklarının gereği olarak görmelidirler.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *