ANASAYFA arrow right Eğitim

Okullardaki vaka sayısı artıyor, MEB'in planından eğitimcilerin haberi yok

Okullardaki vaka sayısı artıyor, MEB'in planından eğitimcilerin haberi yok
YAYINLAMA: 18 Kasım 2020 / 14.01
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2020 / 14.01
Eğitim-Sen tarafından hazırlanan raporda, şimdiye kadar Coronavirus vakası görülen öğretmen ve öğrenci sayısı da açıklandı.

 

5 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında örgütlü oldukları dokuz ilçenin sekizinde ilçe milli eğitim müdürleri ile yaptıkları görüşmeler sonrası hazırladıkları raporda, eğitime ulaşım konusunda eşitsizliklerin arttığını tespit ettiklerini söyleyen Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Çayan Çalık, "'Okul idarelerinin öğretmen, öğrenci ve velilere vaka sayısı ile ilgili şeffaf bilgi vermemesi yayılım riskini artırmaktadır. MEB'in A,B,C planlarından kimsenin haberi yok" dedi.

Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ilk yarısına ilişkin hazırladıkları raporu, Kadıköy’de bulunan sendika binasında açıkladı. Açıklamada, "Eğitimde 'yüz yüze' kaldığımız gerçekler" pankartı yer aldı.

 5 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında Eğitim-Sen'in örgütlü olduğu dokuz ilçenin sekizindeki (Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Sancaktepe, Şile, Üsküdar) ilçe milli eğitim müdürleriyle yapılan görüşmeler sonrası hazırlanan raporda, 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılı yüz yüze eğitim programının yeterli hazırlık yapılmadan başlatıldığı vurgulandı. 

MEB'in görevi imkanı olmayan öğrencilere imkan sağlamak

Raporu okuyan Kadıköy Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Çayan Çalık, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) uygulamasının hem alt yapı hem de içerik açısından hazır olmadığını, öğrencilerin eşit eğitim hakkından mahrum bırakıldığını tespit ettiklerini belirtti.

İmkanı olmayan öğrencilere bilgisayar, tablet, sınırsız ve ücretsiz internet desteğinin sağlanmasının Milli Egitim Bakanlığı'nın görevi olduğunu vurgulayan Çalak, 21 Eylülde başlayan yüz yüze eğitim 12 Ekim ve 2 Kasım’da farklı kademelerin dahil edilmesiyle genişletildiğini hatırlattı.

MEB'in 'A,B,C' planından kimsenin haberi yok

Çalık, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kamuoyunu rahatlatma amacıyla yaptığı açıklamalar okulların kapısından içeri girmeden anlamını yitirdi. Bakanlığın belirttiği 'A,B,C' planlarının neler olduğunu yerinde anlamak için bu görüşmeleri planladık. Okulların genel durumları, ilçedeki hazırlıklar ve yapılması gerekenler konusunda hazırladığımız dosyaları ilçe milli eğitim müdürlerine ilettik. Toplum sağlığı, eğitim emekçilerinin sorunları, öğrencilerin alacağı yüz yüze eğitim ve uzaktan canlı ders konuları görüşmelerimizin temelini oluşturdu. Yaptığımız görüşmelerde bakanlığın bahsettiği A,B,C planlarının neler olduğu konusunda kimsenin bilgisi olmadığına tanık olduk.

Yaptığımız çalışmada okullarda yeterli önlemlerin alınmadığı; okullarda eğitim emekçileri, öğrenci ve veliler de Coronavirus sayılarının gittikçe arttığı görülmektedir. Milli Eğitim Bakanı'nın herhangi bir veriye dayanmayan açıklamaları, HES kodu takibinde yaşanan gecikmeler, okul idarelerinin öğretmen, öğrenci ve velilere vaka sayısı ile ilgili şeffaf bilgi vermemesi yayılım riskini artırmaktadır.

MEB'in açıklamalarının kamuoyunu aldatmadan ibaret olduğunu, okullarda yaptığımız tarama faaliyetinden sonra elde ettiğimiz raporlarda gördük; Örgütlü olduğumuz ilçelerde kamuya ait 700 civarında eğitim kurumu bulunmaktadır.  Eğitim emekçilerinden elde ettiğimiz veriler 221 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Corona virüsün en uzun kuluçka süresi olan 14 gün baz alındığı için, 5 Ekim tarihi itibariyle ortaya çıkan veriler temel alınmış, ara tatile kadar olan süre eğitim öğretim koşulları açısından raporlandırılmıştır. 

5 Ekim tarihinden 13 Kasım tarihine kadar, işyerlerinde 198 öğretmen, 899 öğrenci ve 55 eğitim personeli korana virüse yakalanmış, bu süre zarfında 237 öğretmen, 2580 öğrenci ve 55 eğitim personelinin temaslı olduğu tespit edilmiştir. 221 eğitim kurumunun 63’nde sınıf mevcutları 15’in üzerinde tespit edilmiş, 75 eğitim kurumunda ise öğretmen, öğrenci ve veliye vaka sayılarıyla ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yüz yüze eğitim ise yüzde 68 oranında katılımla gerçekleşmekte, vaka sayısı arttıkça yüz yüze eğitime katılım azalmaktadır."

Eğitim-Sen'den çağrı

Çalık, okul müdürleri ile yaptıkları görüşmeler sonrası hazırladıkları raporda, şu öneri ve çağrıda bulundu:

"Ekonomik düzeyi düşük olan aileler dijital platformlardaki derslerden yararlanamamak da dolayısıyla çocuklarını yüz yüze eğitime yönlendirmektedir. Bizim araştırmamızın ortaya koyduğu veriler, Milli Eğitim Bakanlığının “okulların güvenli olduğu” iddiasını çürütmektedir. Toplumda oluşturulmaya çalışılan güven duygusu uzun vadede pandemiyle mücadeleyi olumsuz etkilemekte, daha ağır sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca her geçen gün okullardaki vaka sayıları artmaktadır. 

Sınıf mevcudu pandemiye uygun değil

Eğitim kurumlarından aldığımız Covid pozitif ve temaslı sayısına bakarak diyebiliriz ki; toplum sağlığı ciddi bir tehditle karşı karşıya bırakılmaktadır. Ayrıca yaptığımız inceleme ve değerlendirmede eğitime ulaşım konusunda eşitsizlikler artmıştır. Sosyo-ekonomik düzeye göre okullar arasında farklılıklar oluşmuş, bölünmüş ve seyreltilmiş derslik uygulamasına rağmen bazı sınıf mevcutlarının pandemi şartlarına uygun olmadığı ve ilçe milli eğitim müdürlerinin ve okul müdürlerinin keyfi uygulamalarının arttığını tespit etmiş bulunmaktayız."

Raporda, öğretmenlerin  mesai saatleri dışında EBA’dan ya da diğer platformlardan ders yapmaya zorlandığı ve esnek çalışmanın dayatıldığı ifadeleri yer aldı. Raporda, Ataşehir’de yüz yüze eğitime katılma oranı ilkokullarda yüzde 50 iken Kadıköy’de yüzde 35 olduğu, bu durumun sosyo-ekonomik düzeyi düşük ilçelerde yüz yüze eğitime katılım oranının daha yüksek olduğunu ve  yüzde 60’ın altına düşmediği de yaptığımız çalışmayla tespit ettikleri belirtildi.

Öğretmen ve öğrencilerde vakalar artıyor

Raporda, Coronavirus'e yakalanan öğretmen ve öğrenciler ile temaslı öğretmen ve öğrencilerin okul seviyelerine göre dağılımı da yer aldı. Eğitim-Sen'in paylaştığı temaslı vaka ve temaslı verileri şöyle:

- Öğretmenlerde tespit edilen 198 pozitif vakanın okul seviyelerine göre dağılımı; ilkokullarda 72, ortaokullarda 55, liselerde 61, diğer kurumlarda ise 10.

- Öğrencilerde tespit edilen 899 pozitif vakanın okul seviyelerine göre dağılımı; ilkokullarda 251, ortaokullarda 207, liselerde 434, diğer kurumlarda 7.

- Temaslı 237 öğretmenin okul seviyelerine dağılımı; ilkokullarda 143, ortaokullarda 47, liselerde 34, diğer kurumlarda 13.

- Temaslı 2580 öğrencinin okul seviyelerine dağılımı; ilkokullarda 1171, ortaokullarda 595, liselerde 802, diğer kurumlarda 12.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *