ANASAYFA arrow right Eğitim

Okullardaki kantinciler iflasın eşiğinde: Kiralarla ilgili düzenleme istiyoruz

Okullardaki kantinciler iflasın eşiğinde: Kiralarla ilgili düzenleme istiyoruz
YAYINLAMA: 15 Haziran 2021 / 14.49
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2021 / 14.49
İstanbul’da okul kantini işletmecileri, iflasın eşiğine geldiklerini ifade etti. 16 aydır kapalı olan kantinler için kiralarda yüzde 40-60 artış istendiğinin altını çizen işletmeciler, kiralara düzenleme istedi.

İstanbul’da 3 bin 500, ülke genelinde ise yaklaşık 28 bin okul kantini bulunuyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 16 aydır kapalı olan kantin işletmeleri, ekonomik kriz ile boğuşuyor. İflasın eşiğine geldiklerini söyleyen kantinciler, “Yüzde 40-60 oranında kira artışı isteyen yerler var, sesimizin duyulmasını istiyoruz” görüşünü dile getirdi.

17 yıldır kantin işletmeciliği yapan Tüm Kantin İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Arif Armağan Türkeş, koronavirüs döneminde okul kantini işletenlerin sorunlarının arttığını söyledi. “Pandemi döneminde iyice köşeye sıkıştık, çünkü gelirimiz sıfır oldu” diyen Türkeş, birçok kişinin farklı işlere yöneldiğini belirtti. Türkeş, “Ben de kantinim kapalı olduğu sürede geçinebilmek için arabamı sattım, elinde ufak tefek satabilecek ürünü olan, ürünlerini sattı. 25 bin TL kredi verildi ancak hibe değil. Bu kredileri de insanlar yedi bitirdi. 18 ay geçti, geliri olmayan insan aldığı krediyi nasıl ödesin” diye sordu. Türkiye genelinde özel okullar hariç 28 bin kadar devlet okulu kantini olduğunu söyleyen Türkeş, şöyle devam etti:

“20 aydır okullarımız kapalı. Okullar kapalı olmasına rağmen bize mali kapanış izni vermediği için kapatamıyoruz da. Yani biz işi olan işsizler pozisyonundayız, vergilerimizi ödüyoruz, Bağkur ödemelerimizi yapıyoruz. Muhasebesel olarak maliyeden kapanış yapılamadığından muhtasar, KDV gibi ödemeler bizim borç hanelerine yazılıyor” diye konuştu. Bu sektörde çalışan sayısının 80 binin üzerinde olduğunu kaydeden Türkeş, “16 Mart 2020’den beri aslında bu kişiler işsiz. Eylülde okullar açılabilirse eğer mevcut kiraları bile ödeyemeyecek durumdayız. En azından bir yıl ya kira ödemeyelim ya da kiralarımız yarı yarıya düşürülsün ki biz borçlarımızı kapatalım.”

21 yıldır kantin işletmeciliği yapan ve aynı zamanda İstanbul Kantinciler Esnaf Odası’ndan da olan Vedat Kaya ise okullar açılırken birçok kantin işletmecisinin işi bırakmış olacağını söyledi. Kaya, “İstanbul’da 3 bin 500 Türkiye’de 25 bin kantinci şu an iflas etmişir aslında. Bu bir iflastır, kantinlerde satacak ürün de kalmamıştır, yargıya da taşıdık, çaresizce kapatacağız başka yolu da kalmadı” diye konuştu. Bazı illerde kiraların da yükseldiğini ifade eden Kaya, “Zaten zor durumdaydık, koronavirüs pandemisinde daha da zor duruma düşürdü” dedi.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *