ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Okul öncesi eğitim zorunlu olmalı

Okul öncesi eğitim zorunlu olmalı
YAYINLAMA: 29 Aralık 2022 / 11.23
GÜNCELLEME: 29 Aralık 2022 / 11.23
Okul öncesi eğitim Avrupa’da üç yaşından başlayıp zorunlu olarak uygulanırken, biz de daha çok özel okullar eğitimin bu aşamasına önem verip, eğitim programlarını bu yönde geliştiriyor.

Özel Seçkin anaokulu çocuk gelişim uzmanı Yasemin Tan, özel okulların başarısında okul öncesi eğitimin önemli rol oynadığını söyledi.

Tan, “Okul öncesi eğitimle, çocuklarımızın doğuştan getirdikleri gelişim potansiyellerini en üst düzeyde ortaya çıkartarak tüm fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunulmaktadır. Çocuğun ilgi alanına giren, onu hayata hazırlamayı sağlayan programın temelinde ise, sevgi, deneyim ve bilgi yatıyor. Bu üç temel unsura dayalı çağdaş bir eğitim programı uygulandığında başarılı bireylerin yetişmesi için zemin hazırlanıyor. Avrupa’da okul öncesi eğitim, devlet tarafından zorunlu ve ücretsiz olarak uygulanıyor. Biz de ise zorunlu eğitim ilkokuldan başlıyor. Bu açığı ise daha çok özel okullar kapatıyor” dedi.

Çocuğun oyuna doyması gerekir

Ana okullarına giden çocukların okulda daha başarılı olduklarını söyleyen Tan, “5 buçuk, 6 yaş grubundaki çocukların okul öncesinde oyuna doymaları gerekir. Bu eğitimi alan çocuklarda adaptasyon daha kolay olur. Çocuklar, ilkokula başladıklarında kendilerini daha rahat ifade edebildiği için uyum güçlüğü çekmiyorlar. Bu gruptaki çocukların okul öncesi eğitim de kesinlikle oyuna doyması gerekir. Çocuk okula başladığında kendini öğrenmeye verebilmeli aklı oyunlarda olmamalıdır. Bunun için çocukların gününün büyük bir bölümünde eğitimlerini oyuna dayalı vermekte fayda görüyorum. Bunun yanı sıra, özellikle faaliyet sırasında müzik çok etkili oluyor. Çocuğun ruhsal gelişimini bozmayacak müzikler seçilmelidir. Müzik seçiminde dikkatli olunmalıdır. Klasik müzik faaliyetler sırasında çocuğu rahatlatıyor” dedi.

Avrupa’da materyale dayalı eğitim veriliyor

Avrupa’da metaryale dayalı eğitim verildiğini söyleyen Tan, “Okul öncesi eğitim Avrupa’daki gibi olmasa da özel okullarda yapılıyor. Devlet okullarında ise her türlü materyalden yoksun şekilde şartlı kırtasiye malzemeleri ile sınırlı imkanlar da faaliyetler sürdürüyor. Bir sınıfın içerisinde, oyun ve yeşil alandan yoksun olarak eğitim verilmeye çalışılıyor. Avrupa’da çocuklar sınıf ortamından uzak, halının üzerinde yer minderleri ile hazırlanmış geniş mekanlarda eğitim görüyorlar. Grup aktiviteleri sınırsız denecek kadar fazla. Büyük kartonlar üzerine parmak ve vitray boya kullanılıyor. Sınıflar oyun alanı gibi, canlı hayvanlar, bitkiler eğitimin parçasını oluşturuyor. Özel kolejler, Avrupa normlarını yakalama peşinde. Sevgi, bilgi ve deneyime dayalı eğitim veriyoruz. Sağlıklı, kendine güvenen, fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunan eğitim programlarıyla eğitimin diğer aşamalarında daha başarılı olunur” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *