ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Okanlar’a bir kıyak daha

Okanlar’a bir kıyak daha
YAYINLAMA: 28 Ağustos 2020 / 18.03
GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2020 / 18.03

İbrahimli Bölgesi’nde, Okan Holding e ait 80 bin metrekare alan üzerine inşa edilen şaibeli toplu konut alanıyla ilgili usulsüzlüklerin ardı arkası kesilmiyor. Temeli Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından atılan, ancak imar tadilatı yasaya aykırı olduğu için mahkeme kararıyla inşaatı yaklaşık bir yıldır mühürlü olan Merkon A.Ş.’ye bu kez çevre yolu düzenlemesi kılıf hazırlandı. Büyükşehir Meclisi’nde çevreyolu düzenlemesiyle ilgili kabul edilen 1/5000’lik imar planı kapsamında gösterilen Merkon A.Ş. Toplu Konut alanı için yapılan K.A.K.S artırımıyla daire sayısının 200 civarında artarak 920’ye ulaşacağı ifade edildi.

Okan Holding’e ait İbrahimli’deki 80 bin dönem alan üzerine inşa edilen toplu konut inşaatı yaklaşık bir yıl önce mevcut plan ve ruhsatı yasal olmadığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’nin kararıyla Şehitkamil Belediyesi tarafından mühürlenmişti.

Trilyonluk rant sağlanan şaibeli tadilatın mahkeme kararı ile iptal edilmesinden sonra, aynı bölge ile ilgili K.A.K.S. artırımının geçtiğimiz günlerde Çevre yolu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilen 1/5000 revizyon imar planı kapsamına alınması yeni tartışmalara yol açtı. Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından 3’e karşılık 4 oyla K.A.K.S’ın 1.35 olarak, kabul edilmesinden sonra yapılan meclis oturumunda K.A.K.S’ın (Kat Alanı Kat Sayısı bu kez değişiklik önergesiyle 1.50’ye çıkarılması ve 4 CHP’li meclis üyesinin ret oyuna karşılık 9 oyla kabul edilmesi tartışmaları tırmandırdı.

İmar Komisyonu Başkanı Yaşar Ağyüz, bu değişiklik yasal olmadığı gibi mal sahibinin 180 tane daha fazla daire yapmasına olanak tanındığını ve ayrıcalıklı bir plan ortaya çıktığını söylerken, Şehitkamil Belediyesi ile Merkon A.Ş. yetkilileri arasında imzalanan usulsüz bir de protokol bulunduğuna dikkat çekti.

CHP’li Şehitkamil eski Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, mahkeme kararıyla eski plan iptal edildiğine göre ilgili belediyenin bu karara istinaden söz konusu yerle ilgili parselasyon, tapu tescili ve inşaatları da iptal etmesi gerektiğini belirterek. Ama bunlar yapılmadan 1991 yılındaki imar planında söz konusu alanın K.A.K.S’ı ortalama 1.35 iken son planla bu 1.50’ye çıkarıldı.

Bu şekilde hem imar planına hem ilgili imar planında uygulanması gereken esaslara planlama tekniğine ve kamu yararına aykırılık teşkil edilmektedir. Son imar planıyla o bölgede yoğunluk artırılmaktadır. Bu da mevcut daire sayısını artırmaktadır ” diye konuştu.

Şahitkamil Belediye Başkanı’nın danışmanı Orhan Bozgeyik ise mevcut inşaatın mahkeme kararı ile yaklaşık bir yıldır mühürlü olduğunu yinelerken, “Mahkeme GAP’ın hazırladığı planı iptal etti. Dolayısıyla orası ruhsatsız duruma düştü. Bu nedenle mühürlemek zorunda kaldık. Orası plansız bölgede kaldı. Şimdi Çevreyoluyla ilgili 1/5000’lik imar planı gündeme gelince burayı atlayıp ilerisi için bir plan hazırlamak doğru olmazdı, zaten yasal olarak bu mümkün de değil. O nedenle plansız durumda olan burası da yeni plana dahil edildi.

Şimdi Büyük-şehir buranın 1/5000’liğini, biz de 1/1000’liğini hazırlayacağız. Bunlar hazırlanırsa meclis olağanüstü toplanır ve ne gerekiyorsa karar verir. Firma sahibi de plan onaylandıktan sonra inşaatına devam eder. Burada yasadışı bir şey yok. Üstelik oranın yapılaşma alanı 1.80'den 1.50’ye çekildi. Onun için daire artırımı söz konusu değil” şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *