ANASAYFA arrow right Güncel

OHAL nedeniyle çeklerimiz İstanbul piyasasında itibar görmüyor

OHAL nedeniyle çeklerimiz İstanbul piyasasında itibar görmüyor
YAYINLAMA: 20 Mart 2023 / 21.39
GÜNCELLEME: 20 Mart 2023 / 21.39
“Bölgede hızlı bir şekilde yapılanmaya gitmemiz, teşviklerle ayağa kaldırmamız gerekiyor. Ayrıca teşviklerin 11 ile eşit olarak dağıtılması gerektiğine inanıyoruz”

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “OHAL nedeniyle çeklerimiz İstanbul piyasasında itibar görmüyor, hiçbir ticari alışverişte kullanılmıyor. Bu da üretici, imalatçı, perakende, toptancı, malzeme, deri ve tabancıyı zarar sokacak. Biz de elimizde çeklerin tutarları kadar acil olarak düşük faizli ve ödenebilir tarihte başlayacak kredilerin verilmesini talep ediyoruz. Eğer bu yapılmazsa sektörde istenmeyen sıkıntılı durumlar ile karşı karşıya kalabiliriz uyarısında bulundu.
Çok fazla işçimiz kenti terketti

Ayakkabıcıların yüzde 50 kapasite çalıştığını sözlerine ekleyen İnce, “Depremin yarattığı panik, korku ve hasardan dolayı bir an da ayakkabı, terlik ve yan sanayi sektörümüzde çok fazla işçimiz kenti terk etti. Şu anda ayakkabı ve terlik sektörü yüzde 50 kapasite çalışıyor. Deprem, ekonomi de yaşanan sıkıntılı süreç ve döviz kurlarının düşük kalması ayakkabı ve terlik ithalatını artırdı. Bu nedenlerden dolayı üç yurt dışı ve iki büyük yurt içi fuarında istediğimiz siparişleri alamadık. Yurt dışında döviz kurundan dolayı fiyat tutturamadık, iç piyasada yaşanan belirsizlik, seçim süreci, deprem, sel ve su baskınları sezonu başlamadan bitirdi” diye konuştu.

Esnafımız, sermaye yetersizliği karşı karşıya
Esnafların geçici barınma alanları ve çadırlara yaşadığının altını çizen İnce, “Önemli oranda başka şehirlere göç var. İnsanlarımız büyük ölçüde yardımlar aracılığıyla gıda ihtiyaçlarını karşılasa da artık normal hayatlarına dönmek istiyorlar. Bölgede hızlı bir şekilde yapılanmaya gitmemiz, teşviklerle ayağa kaldırmamız gerekiyor. Ayrıca teşviklerin 11 ile eşit olarak dağıtılması gerektiğine inanıyoruz. Esnafın pandemi ile başlayan kan kaybı deprem ile birlikte daha da arttı. Malzeme, enerji, SGK ve vergiye gelen zamlarla bir liraya alınan ürün üç liraya almak zorunda kalarak sermaye yetersizliği karşı karşıya kaldı” açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesinde, tüm paydaşlarımızla çalışmalarımızı koordineli bir şekilde sürdürüyoruz

Başkan İnce, “Deprem bölgemizde yaralar sarılırken, hayatın normalleşmesi için adımlar atılıyor. Bölgede önceliğimiz yaşamımızın sürdürülebilmesi, esnafımızın ve çalışanlarımızın barınmaları. Yeni konutların yapımına başlanırken, çadır ve konteyner kentlerde yaşayanların normal yaşamlarına dönebilmeleri için çalışmalar el birliği ile yapılıyor. Bölgemizde, ayakkabı imalatının hızlı şekilde ayağa kalkması oldukça kritik ve önemli bir konu. Bunun için ayakkabı sektörü olarak deprem bölgesindeki tüm paydaşlarımızla çalışmalarımızı koordineli bir şekilde sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sektörümüz doğrudan ve dolaylı olarak 41 sektör ile iç içe

Hayatın normale dönmesinin insanların deprem fobisini yenmesi, çarkların dönmesi ve istihdamın sürdürülmesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken İnce, “Ayakkabı imalatı başladığında domino etkisi gibi tüm sektörler birbirine omuz vererek hareketlenecek. Sektörümüz doğrudan ve dolaylı olarak 41 sektör ile iç içe. Bizler bölgenin toparlanması için atılacak adımların hızlı bir şekilde atılması gerektiğine inanıyoruz. Bir an önce Antakya başta olmak üzere bölgemizde üretimin hareketlenmesi için acil bir şekilde küçük bir sanayi sitesi, insanların barınabileceklerin alanların olması önemli. Yoksa deprem ile birlikte başlayan göç devam edecek. Bu hem bölgenin ekonomik yapısına zarar verecek olup hem de demografik yapısı bozacak” dedi. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *