ANASAYFA arrow right Güncel

Öğretmenlik Meslek Yasası yetersiz ve oldukça eksik

Öğretmenlik Meslek Yasası yetersiz ve oldukça eksik
YAYINLAMA: 27 Ocak 2022 / 18.31
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2022 / 18.31
Öğretmenlerimizin isteklerini ve taleplerini karşılamıyor

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, TBMM’de görüşülmekte olan Öğretmenlik Meslek Yasası ile ilgili açıklama yaparak “Yine konunun muhatabı öğretmenler ve ilgili sendikalar muhatap alınmadan, AKP’nin keyfine göre hazırlanmış ancak öğretmenlerin sorunlarını çözmekten uzak bir yasa görüşüyoruz. Yine AKP, yine keyfiyet, yine temelsiz, bir yasa!” diye ifade etti.

Milletvekili Kaplan, TBMM’de görüşülmeye başlanmış ve önümüzdeki haftada görüşmelerine devam edilecek olan, ‘Öğretmenlik Meslek Yasası’nın’ yetersiz ve oldukça eksik olduğunun altını çizerek, “1 milyondan fazla öğretmeni ilgilendiren bir kanun görüşülüyor ancak konunun muhatabı öğretmenler ve sendikalar, STK’ların fikirlerinin alınmadığı, masa başında, kapalı kapılar ardında, neye göre kime göre ‘doğru’ olduğunu anlamadığımız ve oldukça yetersiz bir kanun teklifi hazırlanması, ne yazık ki öğretmenlerimizin isteklerini ve taleplerini karşılamıyor. Örneğin; “Ücretli Öğretmenlik, Sözleşmeli Öğretmenli, Kadrolu Öğretmenlik” gibi aynı işi yapan ama farklı ücretler alan bir ayrımcılığın giderilmesi gerekirken, bu yasayla birlikte “Öğretmen, Uzman Öğretmen, Başöğretmen” gibi yeni yeni statülerin getirilecek olması; kuşkusuz öğretmenler arasında ayrımcılığa ve problemlere yol açacaktır. AKP, iyileştirmesi gereken sorunları, daha da derinleştiriyor” dedi.

Kanun teklifinde, 1 yıl sonra öğretmenlere verilecek 3600 ek gösterge ile ilgili Kaplan şunları söyledi: “Kanun teklifinde 1. Derecede bulunan öğretmenlere 1 yıl sonra 3600 ek gösterge hakkı tanınacak. Neden bir yıl bu hak bekletiliyor? 3600 ek gösterge tanınacaksa, hem hemen bu yasa yürürlüğe girdiğinde, hem de bütün öğretmenlere tanınmalıdır.”

Milletvekili Kaplan, bu Kanun teklifi amaç ve kapsam bakımından Meslek Kanunu niteliklerini taşımadığı ifade ederek, “Bu teklifte eşit işe eşit ücret yok, istihdam ve özlük hakları yok, emekli öğretmenlerin sorunlarına çözüm yok, atanamayan öğretmenlere bir müjde yok, iş güvencelerini olumlu yönde etkileyecek bir değişiklik yok. Yani kısaca bu teklifte öğretmenler için kayda değer herhangi bir düzenleme yok” dedi.

Kaplan, açıklamasının devamında şunları belirtti: “Bu Kanun teklifi geri çekilmeli ve 1966 yılında ILO ve UNESCO’nun kabul ettiği Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi Belgesi’ne uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Ücretli, Sözleşmeli öğretmen uygulamalarına son verilmeli ve bu öğretmenlerimiz kadroya geçirilmelidir. Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmenimizin atamaları derhal yapılmalıdır. Geleceğimizi emanet ettiğimiz, bilimin doğrultusunda yarınlara ışık tutacak evlatlarımızın yetiştiren öğretmenlerimizin değerini ve önemini Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir” sözleriyle ifade etmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz de her zaman öğretmenlerimizin haklarını savunmaya, sorunlarının çözümü için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu yüzden masa başında hazırlanan ve öğretmenlerimizin sorunlarını çözmeyen bu AKP teklifini reddedeceğiz” şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *