ANASAYFA arrow right Eğitim

"Öğretmenlik Meslek Kanunu diploma satışına neden olabilir"

"Öğretmenlik Meslek Kanunu diploma satışına neden olabilir"
YAYINLAMA: 03 Şubat 2022 / 18.37
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2022 / 18.37
TED Başkanı Selçuk Pehlivan, "Başöğretmenlikte ve uzman öğretmenlikte yüksek lisans ve doktora programlarının çok iyi tanımlanması gerekir. Aksi takdirde maalesef korkarım ki master ve doktora diplomaları satılmaya başlayabilir" dedi.

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde yer alan başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik tanımlamalarına ilişkin AA’ya konuştu.

"Çok iyi tanımlanması gerekiyor"

 Pehlivan,  kanun teklifinde yer alan “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” unvanı için öngörülen koşullar için şunları söyledi:

"Başöğretmenlikte ve uzman öğretmenlikte yüksek lisans ve doktora programlarının çok iyi tanımlanması gerekir. Aksi takdirde maalesef korkarım ki master ve doktora diplomaları satılmaya başlayabilir. Ne yapmamız gerekir? Okulda karşılığı olacak programları kabul etmemiz gerekir. Eğitim bilimleri ama bu eğitim bilimlerinin de okulda karşılığı olan detaylarda olması gerekir.

“Yani üniversiteler tarafından yaratılmış yüksek lisans programları değil, karşılığı olanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Unutmayalım ki master ve doktora yapan öğretmenin de bir izin hakkına ihtiyacı olacağı için burada çalışanla yüksek lisans ve doktora derslerine gidenler arasındaki adaletsizliği de dengeye getirmeniz gerekir."

"Mülakatlar kameraya çekilmeli"

Öğretmenlik alımlarında mülakatların kameraya çekilmesini de öneren Pehlivanoğlu, öğretmen alımlarında has norm kadro çıkarılması gerektiğini söyledi:

"Yani Diyarbakır'ın öğretmen kadrosunu Diyarbakır için çıkarırsanız, Türkiye için değil, tabii ki geçiş hakları olacaktır, yani bu katı kurallara bağlanamaz. Ama Diyarbakır'a kadro alırsanız öğretmenlerden birinci gün rapor veya birinci gün tayin arama girişimlerinin önüne geçmiş olursunuz ve dolayısıyla KPSS'nin de geçerli olduğu bir süreç varsa bu süreç içerisinde yıla yayılmış mülakat yapabilirsiniz."

Kanun teklifi neyi kapsıyor?

Teklif, aday öğretmenlik döneminden sonra kariyer basamaklarını "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üçe ayırıyor.

Teklife göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı bir derece verilecek.

Uzman öğretmen olmak için aday öğretmenlik süreci dahil 10 yıl çalışmış olmak ve ceza almamış olmak gibi ön koşullar var.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuluyor.

Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.

Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *