Öğretmenlerin yüzde 52'si, daha iyi iş bulursa mesleği bırakma niyetinde
Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, 09-16 Kasım tarihleri arasında 15 bin 811 öğretmen ile yapılan anketin sonuçlarını açıkladı

Başkan Avan, öğretmenlerin yüzde 14’ünün ek iş yaptığını belirtirken, “Yüzde 71,7'si aldıkları maaşın yaptıkları işi karşılamadığını, yüzde 22,7’si kısmen karşıladığını, yüzde 52'si daha iyi iş bulursa mesleği bırakacağını söylüyor” ifadelerini kullandı.
Katılımcıların yüzde 55,6’sı okulların açılmasından tedirgin oldu
Avan, “Katılımcıların yüzde 69,5’i ilk üç harcaması içinde en çok gıda, yüzde 52,2’si en çok kredi ödemesi, yüzde 44,6’sı en çok konut-kira ödemesi olduğunu ifade ediyorr. Öğretmenlerin yüzde 51,1'i ay sonunda ceplerinde hiç para kalmadığını, yüzde 20,5’i 100-300 TL, yüzde 10’u 300-500 TL, yüzde 8,7’si 900 TL ve üzeri, yüzde 5,6’sı 500-700 TL, yüzde 4,1’i de 700-900 TL arasında kaldığını söylüyor” dedi.
Katılımcıların yüzde 45,9'u okullarda maske kullanımının yeterli; yüzde 13,4’ü çok yeterli; yüzde 26,5’i kısmen yeterli; yüzde 8,9'u yetersiz ve yüzde 5,3'ü çok yetersiz olduğunu belirtmiştir” diyen Başkan Avan, “Katılımcıların yüzde 55,6’sı okulların açılmasından tedirgin olmuş. Salgında yüz yüze eğitim veren katılımcıların yüzde 54,2’si okullarında Covid-19 vakası görüldüğünü ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 65,7'si vaka tespit edildikten sonra eğitim öğretime devam edildiğini; yüzde 30'u vaka görülen sınıfın tatil edildiğini ve öğrencilerin karantinaya alındığını; yüzde 3,2'si öğrencinin evde karantinaya alındığının altını çizdi” şeklinde konuştu.
Öğretmenlerin yüzde 61’inin emekli olmak istemediklerini kaydeden Avan, “Emekli olmak istemeyenlerin çoğunluğu emekli maaşı ile geçinemeyeceğini düşündüğü için emekli olmak istemiyor. Emekli olmak istemeyenlerin yüzde 62,3'ü seçilen ilk iki nedeninde ilk sıraya emekli maaşı ile geçinmenin mümkün olmadığını; yüzde 48,7'si ilk sıraya 3600 ek göstergeyi, yüzde 42,1'i çocukların eğitimini ve yüzde 11,7'si ise hazır olmamayı, emekli olmak isteyenlerin çoğunluğu mesleğin kendilerini yıprattığı için emekli olmayı istemektedirler. Yüzde 44,2'si seçilen ilk iki nedeninde ilk sıraya mesleğin kendilerini yıprattığını; yüzde 33,8'i ilk sıraya mali ve özlük hakların mesleki doyumu sağlamadığını; yüzde 21,1'i ilk sıraya Covid-19'u koymuşlar” ifadelerini kullandı.
Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Katılımcıların yüzde 41,7'si kendilerini okullarında kısmen değerli, yüzde 26,2'si değersiz, yüzde 32,1'i ise değerli hissettiklerini, yüzde 54'ü mesleklerinden kısmen memnun olduklarını, yüzde 43,2’si mesleklerini yaparken kısmen yüzde 31,2'si tükenmiş olduklarını söylüyor.
Yüzde 59,2'sinin ilk beklentisi mali haklarının çözülmesi, yüzde 50,1'i mesleğin itibar kaybının önlenmesi, yüzde 34,8'i Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması yönünde görüş belirtiyor.” Hüseyin Karataş