ANASAYFA arrow right Güncel

Öğretmenleri kariyer basamaklarına bölmek mesleki dayanışmayı bozacak

YAYINLAMA: 25 Eylül 2022 / 19.30
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2022 / 19.30
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Yeşilsu’da yaptığı açıklamada, ‘Ekmeğimiz, onurumuz ve çalışma barışımız için Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin’ dedi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesini isteyen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmayı bozacak” uyarısında bulundu.

Nitelikli ve niteliksiz öğretmen algısı
yaratılmak istenmesi son derece tehlikeli

Nitelikli ve niteliksiz öğretmen algısı yaratılmak istenmesinin son derece tehlikeli olduğunu kaydeden Parlakçı, “Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürecek özellikler içeriyor. ÖMK ile birlikte okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaşanması, öğrencilerin sosyal statüsü ve öğretmenlerin kariyerine göre okullarda ‘özel sınıflar’ oluşturulması yaygınlaşacak” ifadelerini kullandı.

Ortak tutum belirlemesi taleplerimizin karşılık bulması açısından önemli

Parlakçı, “Emekçiler arasında ayrımlar, hiyerarşiler ve eşitsizlikler yaratması kaçınılmaz olan, adaletsizlikleri ve haksızlıkları derinleştirmeyi hedefleyen ÖMK’ye karşı emekçiler açısından üretilebilecek en güzel yanıtın ise bir araya gelmek ve ortak mücadele yürütmek olduğunu düşünülüyor. Öğretmenleri birbiri ile yarıştıran, ayrıştıran, hiyerarşi yaratan ve maaş artışını sınav sonucuna bağlayan, “eşit işe eşit ücret” ilkesini yok sayan, öğretmen emeğini değersizleştiren bir eğitim yaşamını sürdürme tehlikesine karşı iş yerlerimizden başlayarak yerellerde ve merkezi düzeyde tüm eğitim sendikalarının bir araya gelerek ortak tutum belirlemesi taleplerimizin karşılık bulması açısından önemli” dedi.

Tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalı

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle bitirdi. “Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalı. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesi ve gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalı.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *