ANASAYFA arrow right Güncel

Öğretmenler, geçim kaygısı ile Gaziantep’e gelmek istemiyor

Öğretmenler, geçim kaygısı ile Gaziantep’e gelmek istemiyor
YAYINLAMA: 06 Aralık 2021 / 20.58
GÜNCELLEME: 06 Aralık 2021 / 20.58
Döviz kurunun artması sonucunda iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Bekir Avan, artan zamlar karşısında memur ve öğretmenlerin geçinemediğinin altını çizdi.

Hayat pahalılığı nedeniyle öğretmenlerin geçinemediği tespitini yapan Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, geçim kaygısı taşıyan öğretmenlerin Gaziantep’i tercih etmediğini, dolayısıyla gelmek istemediklerini vurguladı. “Gaziantep’e gelen öğretmen az, giden öğretmen fazla. Bu durumda ise memur ve öğretmenlerin Gaziantep’te geçinemediğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Döviz kurunun artması sonucunda iğneden ipliğe her şeye zam geldi

Avan, “Öğretmenler ve memurlar Gaziantep’te geçinemiyor. Çünkü kentte öğretmenlerin kalabileceği evlerin kiraları 2 binin üzerinde. Buna mutfak ve diğer masrafları da eklediğimizde çok daha vahim bir tablo karşımıza çıkıyor. Kasım ile aralık ayında vergi kesintilerinden sonra öğretmenlerin ortalama aldığı maaşın 5 bin TL olduğuna baktığımızda hakikaten öğretmenlerin durumu içler acısı” dedi.

Memurlar ve öğretmenler perişan, aç ve geçinemiyorlar

2015, 2017, 2019 toplu sözleşmelerinin memurlar açısında hüsranda sonuçlandığını açıklayan Başkan Avan, “En son 2021 yılı ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede maalesef dağ fare doğurdu. Bu toplu sözleşme rakamlarıyla yetkili sendika memurlara ihanet ederken, ülkemizi yönetenler de bu toplu sözleşme ile adeta intihar teşebbüsünde bulundu. Çünkü memurlar ve öğretmenler perişan, aç ve geçinemiyorlar. 1000 dolar olan öğretmen maaşı 500 doların altına düşerken, mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşı ise 400 doların altına düştü. Dolayısıyla öğretmenler bu maaşlar ile nasıl geçinecek?” diye sordu.

Türkiye’deki enflasyon yüzde 40-50 arasında

Başkan Avan, ülkenin büyümesinden memur ve öğretmenlere refah payının verilmediğine dikkat çekti. “Ekonomi küçüldüğünde ve ekonomide krizlerde fatura hep bize kesiliyor. Şu anda enflasyon yüzde 21’i görmüş, lakin devlet memurlarına yapılacak zam yüzde 5+7. Bu rakam enflasyonun altında bir rakam değil mi? Ayrıca açıklanan enflasyon rakamlarına inanmak mümkün değil. Çünkü iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Üretici enflasyonu yüzde 49’a yükselmiş, tüketici enflasyonu da TÜİK marifetiyle yüzde 20’lerde tutuluyor. Dolayısıyla üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasında büyük bir makas var ve bu makasın kapanması gerekiyor. Sonuç olarak Türkiye’deki enflasyon yüzde 40-50 arasında” açıklamasını yaptı.

Ülkeyi yönetenlerin öğretmen ve memurların sesine kulak vermeli

Günümüz koşullarına göre memurlara 1000 lira seyyanen zam yapılmasını isteyen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1000 lira seyyanen zam yapılmalı diyoruz, fakat bu zam bile memuru kurtarmaz. Bunun dışında vergi diliminin de derhal düzeltilmesini, vergi diliminde ya matrah yükseltilmeli ya da vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli. Çünkü yoksulluk sınırı 9 bin 373 lira memur maaşı ve memurlar yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Memurlara ihanet eden toplu sözleşmeyi ret ediyoruz ve yapılmamış kabul ediyoruz ve derhal tüm memurlara en az 1000 TL seyyanen zam istiyoruz. Ülkeyi yönetenlerin öğretmen ve memurların sesine kulak vermeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *