ANASAYFA arrow right Güncel

Öğretmen ve memurlar, Gaziantep’te geçinemez hale geldi

YAYINLAMA: 18 Eylül 2022 / 20.19
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2022 / 20.19
“Tüm belediyeler toplu taşımada öğretmenlere ve memurlara toplu taşıma indirimi yapsın çağrısında bulunan Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler öğretmenlerin, memurların alım gücünü düşürmüş birçok ilimizde öğretmenler ve memurlar geçinemez hale gelmiştir. Gaziantep'te ise öğretmenler maaşlarıyla ev kiralarını, gıda masraflarına ve ulaşım masraflarını ancak karşılayabilmektedir” dedi.

Öğretmenlerin kalabilecekleri evlerin kirası 4000 TL ile 6000 TL arasında

“Türkiye'de son iki yılda enflasyonun artması ve yaşanan hayat pahalılığıyla birlikte ekonomide model olarak fakirleşerek büyümeyi seçilmiştir. Öğretmenler ve memurlar alarak da fakirleşerek büyümeden fazlasıyla olumsuz etkilenmiş bulunmaktayız” diyen Bekir Avan, “Öğretmenlerin alım gücü düşmüş, hayat standartları olumsuz etkilenmiştir. Birçok öğretmen ve memur görev yaptıkları şehirlerde ayakta durmaya zorlanmaktadır. Gaziantep'e hemen bir baktığınızda 1+1 dairelerin kirası 3.500 TL olmuştur. Öğretmenlerin kalabilecekleri evlerin kiraları 4000 TL ile 6000 TL arasında değişmektedir. Bu durum Türkiye genelindeki büyükşehirler başta olmak üzere birçok il ve ilçede yaşanmaktadır. Bu şartlarda Gaziantep'te öğretmenlerin nasıl geçinebileceği, nasıl yaşayabileceği hakikaten soru işaretleri ile doludur“ şeklinde konuştu.

Avan, “Diğer taraftan Türkiye'de yoksulluk sınırına baktığımızda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 17.000TL’lere, 20.000TL’lere yükselmiştir. Öğretmenlerin ortalama maaşları ise 10.000TL’nin biraz üzerindedir. İşte tam da bu noktada Türkiye'de eğitim-öğretim yılı başlamış ve 2022-2023 Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği 1325 TL ilan edilmiştir. Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği 1995 yılından bu yana tarihin en düşük  rakamıdır. Ortalama öğretmen maaşının %56’sı olan Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği bu yıl ortalama öğretmen maaşının %14’ü kadardır. Türk Eğitim-Sen olarak bu ödeneğin tüm eğitim çalışanlarına dağıtılmasını ve en az 1 maaş tutarında olmasını Milli Eğitim Bakanımıza ve yetkililere ilettik. Maaşlarımızın yetersizliği ve Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin artırılması çağrısını başta Genel Başkanımız olmak üzere tüm Şube Başkanlarımızla birlikte sürekli yapıyoruz.  Tüm açıklamalara rağmen fakirleşerek büyüme programı devam ediyor ve öğretmenlerin, memurların alım gücü de maalesef sürekli düşüyor. Alım gücünün düşmesine bağlı büyükşehirlerden öğretmenler ve memurlar göç etmeye başlamışlardır.  Alım gücünün yükseltilmesi ve maaşların arttırılması için çığlıklar atılmaya başlanmıştır. Bu çığlıkları duyan Gaziantep’teki Şehitkamil ve Şahinbey Belediyelerimiz de ilimizde okul müdürlerinin katıldığı 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısında öğretmenlere “DESTEK” açıklaması yapmıştır. Şehitkamil ve Şahinbey merkez ilçe belediye başkanları katıldığı bu toplantıda ilçelerinde görev yapan öğretmenlere 1500’er Türk Lirası destek vereceklerini açıklamışlardır. 

Belediyelerin fakir halkımıza, imkanı olmayan, geçinemeyen insanlarımıza mutlaka destek yapması faydalıdır. Ancak öğretmenlere yaşadığı ekonomik problemler nedeniyle 1500 TL destek yapılmasını açıklamaları öğretmenleri incitmiştir. Belediyeler ihtiyaç sahiplerine yardım ve destek yapsınlar. Ancak öğretmenlerin maaşları geçimlerini sağlayabilecekleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri miktarda ve yeterli olmalıdır. Öğretmenler belediyelerin yardımına ve desteğine muhtaç olmamalıdır. 

Öğretmenlerin mevcut durumlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Ülkemizi yönetenler tarafından düzeltilmesi alım güçlerinin yükseltilmesi ve maaşlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. 

Bir gerçeği de buradan söyleyelim. Son yıllarda Gaziantep’in merkez ilçeleri olan Şahinbey ve Şehitkamil’de öğretmen ve memur Lojmanları, Devlet Lojmanları, Belediye Lojmanlarının hepsi yıkılmıştır. Yerine ise hiç lojman yapılmamıştır. Gaziantep’te öğretmenlerin ve memurların konaklayabileceği misafirhaneler sayı olarak çok az ve yetersizdir. Gaziantep, öğretmenlerin ve memurların yaşamayacağı bir şehre dönüşmüştür. Fakirleşerek zenginleşme modeliyle beraber fakirleşenlerin yaşayamadığı, zenginleşenlerin yaşadığı bir şehir olduk artık. Ülkemizdeki diğer şehirlerde de durum aynıdır. 

Belediyeler; Şahinbey ve Şehitkamil’de en az üçer semtte olmak üzere her  ilçede öğretmenlere ve memurlara lojman yapılması için arsa tahsis edilmesini ve yeterli sayıda lojman yapılmasını sağlasınlar.  İl ve İlçe merkezlerinin dışında büyük yerleşim yerlerinden başlayarak tüm köylerde öğretmenlere lojman yapılması için Milli Eğitim Bakanlığıyla iş birliği yaparak harekete geçsinler ve lojmansız köy bırakmasınlar. 

Belediyeler Hükümetle iş birliği yapsın ve Sosyal Konut Projesinde öğretmenlere ve memurlara da yer verilmesini sağlasınlar. 

Öğretmenlere ve memurlara Gaziantep ve tüm illerde yeteri kadar öğretmenevi ve sosyal tesis yapılmasına imkan sağlasınlar ve yapsınlar. 

Başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler toplu taşımada öğretmenlere ve memurlara sembolük değil, yeteri kadar toplu taşıma indirimi yapsınlar” diye konuştu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *