ANASAYFA arrow right Güncel

Öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu bir yıl yaşandı

Öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu bir yıl yaşandı
YAYINLAMA: 25 Haziran 2021 / 21.13
GÜNCELLEME: 25 Haziran 2021 / 21.38
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılını Sabah’a değerlendirdi.

Pandemi nedeniyle uygulanan uzaktan eğitim ile ilgili sorunların çözümü için gerekli adımların atılmadığını, eğitim alanında yaşanan yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmediğini belirten Başkan Parlakçı, “Eğitime erişimde yaşanan sorunlar başta olmak üzere eğitimde dayatmacı politikaların sürmesi nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu, eğitim sürecinde farklı dil, kimlik ve inançların dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği, öğretmenlerin esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı bir eğitim sisteminin başarılı olması mümkün değil” şeklinde açıklamada bulundu.

Parlakçı, “Kamusal eğitim, siyasal iktidarın ve bir bütün olarak devletin ekonomik ve demokratik talepleri karşılamasını, eğitim hizmetinin herkes için eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını ifade eden bir kavramdır. Bir ülkede herkesin eşit koşullarda yararlanabileceği bir eğitim hakkından bahsedebilmek için eğitimin fiziksel ve ekonomik yönden de erişilebilir olması gerekir. Eğitime erişim hakkını düzenleyen her türlü ulusal-uluslararası yasa-sözleşme, devletlere bu hakkın ayrım yapılmaksızın sağlanması yükümlülüğünü getirmekte” dedi.
Eğitimde yaşanan sorunlar, ekonomi,
toplumsa ve siyasal sorunlardan ayrı düşünülemez
Eğitim sisteminde yaşanan sorunların, elbette ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığı vurgusu yapan Parlakçı, “Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılıkların ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçileri olarak kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmeli” ifadelerini kullandı.
Pandemi dünyada 1,6 milyardan
fazla çocuğun eğitimini etkiledi
UNESCO’nun verilerine göre Covid-19 pandemisinin dünyada 1,6 milyardan fazla çocuğun eğitimini etkilediğini açıklayan Parlakçı, “Bu sayı dünya üzerindeki çocukların yüzde 90’ını ifade etmektedir. Salgından dolayı 10 milyona yakın çocuğun okulu bırakma riski ortaya çıkmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’e göre Covid-19 salgını sonucunda milyonlarca çocuğun çocuk işçiliğine itilmesi riski artmıştır.  Türkiye’de bir tarafta hem tablete hem bilgisayara hem de akıllı telefona erişen öğrenciler, diğer tarafta herhangi bir cihaza sahip olmadığı için akşam babasının ya da annesinin eve gelmesini bekleyen ve onun cep telefonundan internete girmeye çalışan hatta evinde televizyonu olmayan olsa dahi kalabalık hanede yaşadığı için televizyon önceliği olmayan öğrenciler bulunuyor” değerlendirmesini yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *