ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Ödünç işçi dönemi başlayacak’

‘Ödünç işçi dönemi başlayacak’
YAYINLAMA: 15 Mart 2021 / 14.13
GÜNCELLEME: 15 Mart 2021 / 14.13
Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Mali Sekreteri Hamit Aydoğmuş, İş Güvencesi Yasası’nın çıkartılmasını engellemek için, aylardır hükümete baskı yapan patronların istediklerini elde ettiklerini ifade etti.

Aydoğmuş, yasada yapılacak değişiklikle işçinin, işyeri devri, iş sözleşmesi devri, ödünç iş ilişkisi uygulamalarıyla alınıp satılabileceğini söylerken, “İşyeri kavramının değiştirilmesi ile işçi; belirsiz, her an değiştirilebilecek, işyerinde çalışan gezici servis elemanlarına döndürülüyor. Oysa işçi sınıfı, belirli bir işyerinde çalışma hakkı için mücadele etmiştir. İşçinin çalışma dışındaki günlük yaşamını düzenlemek, kendini geliştirebilmek için; nerede, kaç saat ve nasıl çalışacağını bilmesi hayati önem taşımaktadır. Ülke çapında bir işletmenin, işçisini istediği yerde çalıştırması, işçinin yaşamını, aile hayatını altüst edecek, kendisi için ayırdığı zaman daralacaktır. En önemlisi de işçi sınıfının sendikal ve siyasal örgütlülüğünü dağıtacaktır” şeklinde konuştu.

Aydoğmuş, tasarıda yer alan ödünç iş ilişkisi düzenlemesi ile işverenin yanında çalışan bir işçiyi, başka bir işyerine geçici bir süre için ödünç verebileceğini bildirdi ve “Ödünç iş ilişkisi ve iş sözleşmesinin devri ile işçiler işletmeler arasında seyyar işçi haline getirilerek, daha az işçi ile üretim yapılması amaçlanmaktadır. Ödünç iş ilişkisi yasası düzenlendiğinde, taşeron firmalar gibi, çok sayıda ödünç işçi veren şirketler oluşacaktır. Bu şirketler asgari ücretle işçi çalıştıracak, işçileri üç ay bir patrona, beş ay başka bir patrona ödünç vereceklerdir. Böyle bir durumda ödünç işçilerin sendika örgütlenmesi dahi mümkün olmayacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *