ANASAYFA arrow right Güncel

‘Odalarımızın baskı altına alınması ve işlevsizleştirilmesi hedefleniyor’

‘Odalarımızın baskı altına alınması ve işlevsizleştirilmesi hedefleniyor’
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2020 / 20.26
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2020 / 20.56
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, odaların seçim yönetimine yapılmak istenen müdahaleye dair yazılı açıklama yaptı

Meslek odalarının seçimine yapılmak istenen müdahaleye ilişkin görüşlerini açıklayan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, yapılmak istenen müdahaleye karşı, eşitlikçi, özgürlükçü, bilimden, halktan yana belirlenimlerle onurlu bir şekilde direnmeye devam edeceklerini vurguladı.

‘Yok etmek istenmektedir’

Kamuoyunca bilindiği üzere iktidarıon yıllardır gündeminde olan, Anayasa’nın kamu kurum ve kuruluşu niteliğindeki 135. maddesine dayalı 6235 Sayılı TMMOB Kanunu’nu değiştirme girişimini tekrar gündeme alındığı hatırlatmasında bulunan Kocalar, iktidarın 2007 yılından beri yapmak istediği girişimin üç ana ekseninden oluştuğunu söyledi.

Birinci ekseni üye çoğunluğun özür iradeye dayan seçim sistemini değiştirmek olduğunu ve bu değişiklikle demokratik yollarla yönetime gelemedikleri odaların yönetim işleyişini kaosa sürüklemek amaçlı olduğunu söyleyen Kocalar, “İkincisi: Otoriter idari ve mali denetim yoluyla yönetici ve çalışanlarımızı cezalandırmaya kadar varacak şekilde, odalarımızı baskı altına almak, mali olarak güçten düşürmek ve işlevsizleştirmektir. Üçüncüsü: Odalarımıza kayıtlı meslek mensuplarının toplumsal yaşamın her alanına yönelik projeleri üzerindeki kamusal mesleki denetimi tamamen kaldırarak kuralsızlığı egemen kılmak ve odalar ile üyelerinin ilişkilerini kesmektir. Böylelikle iktidar, benimsediği neo liberal politikalar gereği düşman bellediği, kamu-toplum yararı kavram ve uygulamaları ile Anayasa’nın 135. Maddesine dayalı kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu, kamu tüzelkişiliğimizi dönüştürerek yok etmek istemektedir” dedi.

‘1970’lerden günümüze uzanan mücadeleci geleneğimiz sürecektir’

Hükümetin önümüzdeki günlerde meclis gündemine taşıyacağı düzenlemenin odaların hizmetini bir bütün olarak piyasa güdümüne sokmak, değersizleştirmek, kuralsızlaştırmak ve tasfiye etmek şeklinde yorumlayan Kocalar, bu çabanın sömürü ve rant imparatorluğunun sınırsız ve kuralsız tam hâkimiyetini kurma çabaları olduğunu belirtti. Gerçekleştirilmek istenen bu çabanın bilimin özgürce serilip geliştiği laikliği, demokrasinin ve cumhuriyetin iktisadi ve sosyal kazanımlarının yok edilmesi olarak yorumlayan Kocalar, “İşte bu nedenler bütünü itibarıyla özerk ve demokratik işleyişe sahip Odalarımız, üst birliğimiz TMMOB, diğer demokratik kitle örgütleri ve bütün toplum üzerinde otoriter vesayet oluşturmaya çalışan iktidarın bu girişimine herkesi karşı çıkmaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu. İktidarın seçim yönetime yapmak istediği müdahalenin odaları bilimden yana, sömürü ve rant karşıtı mücadeleden alı koymayacağının altını çizen Kocalar, “Yaptığımız hizmetlerin kamusal niteliğinin sermaye-rant-yandaş güçleri lehine tasfiyesine, mesleklerimiz ve örgütlerimize yönelik etkisizleştirme, itibarsızlaştırma çabalarına karşı duruşumuz, 1970’lerden günümüze uzanan mücadeleci geleneğimiz doğrultusunda sürecektir” ifadelerini kullandı.

‘Tek tip örgüt ve toplum olmayacağız’

Kocalar, açıklamayı şu cümlelerle bitirdi: “TMMOB’nin en büyük Odalarından biri olan Makina Mühendisleri Odası (MMO), sanayisizleşmenin, tarımdaki gerilemenin; demokrasinin, laikliğin, hukukun tasfiyesi ile paralel olarak gelişen otoriter/diktacı vesayet oluşturma girişimine karşı; kamucu, kalkınmacı, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Anayasa’nın 135. maddesine dayanılarak çıkarılan 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Eşitlikçi, özgürlükçü, bilimden, halktan yana belirlenimlerle onurlu bir şekilde direnmeye devam edecektir. MMO’nun örgütlü üye gücüne dayalı mücadeleci yapısı ve gelenekleri, TMMOB çatısı altında her zaman sürecektir. Demokratik mevzilerimizi korumak, özelleştirilen, serbestleştirilen tüm kamusal hizmetlerin kamu eliyle toplum çıkarlarını gözeten bir anlayışla verilmesini sağlamak, Oda-TMMOB çizgisini sürdürerek geleceğe taşımak için kararlılıkla mücadele etmede MMO örgütümüz tam bir görüş birliği içindedir. Tek tip örgüt ve toplum olmayacak, örgütlü toplum savunusunu kararlılıkla sürdüreceğiz.” Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *