ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Nükleer silahlar aynı anda bir çok etki yapabiliyor

Nükleer silahlar aynı anda bir çok etki yapabiliyor
YAYINLAMA: 23 Kasım 2021 / 14.28
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2021 / 14.28
Nükleer silahların etkilerinin çarpma, termal radyasyon, yüksek ısı, elektromanyetik dalga etkileri ve radyoaktif serpinti olduğunu ifade eden uzmanlar, nükleer silahlarla ortaya çıkan en büyük tehlikenin radyasyon olduğunu açıkladı.

Nükleer silahların, aynı anda bir ok etki yapan, çok geniş alanları yayılabilen radyolojik güce sahip silahlar olduğunu ifade eden uzmanlar, silahların şiddetinin yanı sıra biyolojik etkisinin kilometrelerce mesafe ile bildiğini ifade etti.

Nükleer silah tehlikesinden korunma yolları anlatıldı

Sempozyuma konuşmacı olarak Acil Tıp Derneği Genel Başkanı ve İzmir Üniversite Atatürk Eğitim Hastanesine acil servis sorumlusu Dr. Ülkümen Rodoplu, Afet Komisyonu koordinatörü Dr. Mehmet Eryılmaz, Ankara Üniversitesi adli tıp bölümünde Dr. Aysun Balseven, 9 Eylül Üniversitesi’nden Dr. Türkan Ersoy ile Gaziantep Üniversitesi acil tıp anabilim dalı başkanı Dr. Cuma Özdemir katıldı.

Halkın bilgilenmesi önemli

Toplantının açılışında konuşan Asım Güzelbey, Türkiye’nin beş yıl önce ciddi bir deprem yaşadığını, böyle durumlarda ne yapılacağının bilinmesi gerektiğini söyledi. Güzelbey, “Bugün ne olacağını bilmediğimiz nükleer silahlarına karşı neler yapılması gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Halkı bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bu sefer toplantıların devamı olarak nükleer silahlarına karşı gerekli önemlerini alınması konusunda anlatılmasını uygun gördük” dedi.

Nükleer silah tehdidi varmış gibi algılanmasın

Toplantıda konuşan Lütfullah Bilgin, her konuda bilgili olmak ve ona göre hazırlık yapmanın önemli olduğunu belirterek, halkın alacağı önlemler var, kamunun alacağı önlemler var. Her iki tarafta da bilgili olur, gerekli önlemi alırsak o zaman zarar azalır. Bu toplantıların önemli olduğuna inanıyorum. Ancak ülkemiz ve ilimiz nükleer silah savaşı tehdidi altında değil. Sanki böyle bir toplantı acil bir hazırlığın gereğiymiş gibi algılanmasın. Şu an için böyle bir tehlike yok. Olduğunda gerekli önlemler haklı birlikte alınır. Bunun gizlenecek saklanacak bir tarafı yoktur. Nükleer kimyasal kirlenmelere karşı vatandaşın bilgi alması önemlidir” dedi. Bilgin, savaşsız ve silahsız bir dönem dilediğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *