ANASAYFA arrow right Yaşam

Nüfusun yarısı icralık

Nüfusun yarısı icralık
YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 20.47
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2021 / 21.30
Gaziantep İcra Dairesi’nde 500 bin derdest dosya mevcut

Gaziantep İcra Dairesi’nde 500 bin derdest dosyanın bulunduğunu dile getiren Gaziantep Baro Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz, “Gaziantep nüfusunun yarısı icralık diyebiliriz. Çünkü bazı dosyalarda birden fazla borçlu var ve ekonomik nedenlerden dolayı icralık kişi sayısının artacağı kanaatindeyim. Ayrıca borçlu toplum yaratıyoruz. Vatandaş borçlanmadan hiçbir şey yapamıyor” ifadelerine yer verdi.

Mesai saatleri yeniden düzenlenmeli

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ki derdest dosya sayısının 204 bin civarında olduğu tespitinde bulunan Korkmaz, “2021 yılı itibariyle Gaziantep’te 120 civarında Cumhuriyet Savcısı bulunmaktadır. Her savcı günde iki dosya inceleyip kararını verirse 10 ayda tüm dosyalar basit hesaba göre bitecektir. Ancak savcıların, Asliye Ceza Mahkemelerinde duruşmaya çıkmaları iş yüklerini arttırmış, mesai saatlerinin de kısalması ile birlikte hiç dosya çıkaramaz hale gelmişlerdir. Bu durumun önüne geçmek adına ilk olarak mesai saatlerinin tekrar 08:00-17:00 olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Korona virüs salgınında aşılamaların da başlamış olması adalete hizmet eden adliyelerin derhal eski mesai saatlerine dönüşünü zorunlu kılıyor” şeklinde konuşma yaptı.

204 bin derdest dosya savcıların yeterli gayreti göstermediklerinin kanıtı

Av Korkmaz, “Mesai saatlerine riayet de ayrı bir sorun olup geç gelme, erken çıkma gibi bir dolu problem biz Avukatların malumudur. 204 bin adet derdest soruşturma dosyasının varlığı ise savcıların yeterli gayreti göstermediklerinin kanıtıdır. Başöğretmen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de değindiği üzere; Türkiye Cumhuriyetinde kimsesiz bir birey yoktur. Cumhuriyet, böyle bir kavramı asla kabul edemez. İnsan hakları, yasalarımızın güvencesi altındadır. En güçsüz ve en kimsesizlerin yardımcısı devlet ve onun kamu hukuku temsilcileri olan Cumhuriyet Savcıları” dedi.

Adalet Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi sınırlamayı kaldırmalı

Gaziantep Barosu olarak dosyaların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını isteyen Korkmaz, “Taleplerimizin değerlendirilmesi ve yapılması hususunda icra personeli gereken gayreti göstermektedir. Ancak burada da mesai saatlerinin kısaltılmış olması, taleplerin 5 dakikada bir gönderilmesi, bizleri çalışamayacak hale getirmiştir. İcra daireleri borçlu lehine dönmüş, alacaklının hakkı göz ardı edilmiştir. Bir Avukatın günlük rutini düşünüldüğünde, duruşmaya gitmesi, müvekkil görüşmesi yapması, cezaevine gitmesi, dosya incelemek üzere adliyede bulunması gibi işlemlerden sonra ofisine gelerek 5 dakikada bir talep göndermeye mahkum edilmesi, tahsilat yapmasının önüne geçmekte, hak arama hürriyetini kısıtlamaktadır. Bu konuda derhal Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi sınırlamayı kaldırmalı” talebinde bulundu.

Dosyaların seri bir şekilde karara bağlanmasını istiyoruz

Gaziantep Baro Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Adliyemize ek bina yapılmıştır. Ancak ek binaya taşınıldığı tarihten bu yana yaklaşık 6 aydan beri hala santral bağlanmamıştır. Şehir dışından arayan meslektaşlarımız ne icra dairesine ne de hukuk mahkemelerine ulaşamamaktadır. Gaziantep Adliyesinin bu sorunu derhal çözmesi gerekmektedir. Birçok alanda reform açıklamaları uygulama anlamında karşılığını bulamamaktadır. Talebimiz dosyaların seri bir şekilde ele alınarak Savcılar tarafından karara bağlanmasıdır.  Soruşturma dosyalarında Emniyet teşkilatına da sorumluluk düşmekle bir ifadenin iki ayda dosya arasına alınmasının önüne geçilmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *