ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Noterlerin iş hacmi yüzde 60 azaldı

Noterlerin iş hacmi yüzde 60 azaldı
YAYINLAMA: 18 Kasım 2022 / 15.07
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2022 / 15.07
Ekonomik krizden nasibini almayan kalmadı.

Noterlerin kriz yüzünden %60 iş kaybına uğradığı, yapılan işlemlerin ekonomik yapılanma yerine aksine bozuk ekonomi ile ilgili olduğu vurgulandı.

En fazla kredi ihbarname ve ihtarnamesi, senet protestosu ve vekaletname işlemlerinin yapıldığı, ihale yasasındaki değişiklikle ihaleler için noter tasdikinin kaldırılmasının işlemlerin azalmasına neden olduğu açıklandı.

Kriz noterleri de fena vurdu

Tüm sektörleri etkisi altına alan krizden noterlerin de etkilendiğini belirten Gaziantep ikinci Noteri Mehmet Çınar, “Yaşanan olumsuz gelişmeler noterleri de etkiledi. Noterlerin %60 iş kaybı var. Yapılan işlemler ekonomik yapılanmayla değil, bozuk ekonomi ile ilgili. Yani kredi ihbarnamesi, normal kredi ihtarnameleri, senet protestoları, avukata vekalet gibi işlemler yapılıyor” dedi.

İhalelerde noter sözleşmesi şartının kalkması yanlış

Kamu ihale yasasındaki değişikliği de eleştiren Çınar sözlerine şöyle devam etti: “İhaleler için noter tasdiki kaldırıldı. Böylece trilyonluk ihaleler suiistimale açık hale getirildi. Eskiden yapılan sözleşmelerin aslı noterde kalırdı, şimdi olmayacak. Yani idari ile ihaleye katılan firma arasında sözleşme yapılacak, idare istediği zaman sözleşmeyi değiştirebilecek, iptal edebilecek veya firma ile karşılıklı bir takım çirkin pazarlıklar yapma yoluna gidebilecek. Böyle bir yanlış affedilir gibi değil. Taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda mahkeme sözleşmesinin aslını daha önce noterden isteyebiliyordu, şimdi mahkemelerde bu konuda sıkıntı yaşayacak. İdare kendi lehine sözleşmeyi düzeltip mahkemeye gönderebilecek. Fakat noter tasdikli sözleşmelerde bunların olması mümkün değildi.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *