ANASAYFA arrow right Güncel

Noterlerde, günlük 2 bin 500 yılda ise 600 bin işlem yapılıyor

Noterlerde, günlük 2 bin 500 yılda ise 600 bin işlem yapılıyor
YAYINLAMA: 01 Aralık 2021 / 21.15
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2021 / 21.18
Gaziantep Noterler Odası Başkanı Abdullah İstemez, kentimizde bulunan noterlerde günlük 2 bin 500 yılda ise 600 bin işlem yapıldığını açıkladı.

İstemez, “Yıllık 600 bin iş hacminin daha da artacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomidir. Pandeminin etkisinin azalmasıyla piyasalar daha da canlanacak ve hareketlenecek. Bundan dolayı iş hacmi artacak” tespitini yaptı.

Bu yıl en fazla araç alım satımı işlemi yapıldı

Bu yıl en fazla araç alım-satımı işlemi yapıldığını vurgulayan İstemez, “Araç alım satımı ve ruhsat verme gibi işlemler diğer işlemlere göre biraz fazla. Araç alım satımını ödenmeyen senetlerin protestoları, vekaletname, temlikler ve sözleşmeler takip ediyor. Gaziantep merkezde toplam 24 noterliğimiz bulunuyor, lakin 21’i aktif, 22’ncisi bu hafta faaliyete başlayacak, 23 ve 24’üncü noterler ise müracaat olmadığı için dolmadı. Aktif 22 noterimiz kentin yükünü kaldırıyor” şeklinde konuşma yaptı.

Dövizde ki dalgalanmaya paralel olarak araba satışlarında bir artış oldu

2021 yılını noterler açısından değerlendiren İstemez, “Tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde yaşanan pandemi süreci birçok sektör gibi noterleri olumsuz etkiledi. Bundan dolayı önceki yıllara göre iş kaybı yaşandı, ama normalleşme süreci ile birlikte piyasalar kendisini toparlayınca işlerimiz eski günlerine döndü. Dövizde ki dalgalanmaya paralel olarak araba satışlarında bir artış oldu. Dolayısıyla Kasım ayında diğer aylara oranla araba satışları arttı ve bu artış piyasaya bir hareketlilik getirdi” ifadelerini kullandı.

Noterlerde çalışan personel sayılarının yeterli olduğunu ve her noterin kendi iş kapasitesine göre personel bulundurduğunu kaydeden İstemez, “Hiçbir noter işlerin aksamasını ve vatandaşın beklemesini istemez. Çünkü bu hem memnuniyetsizlik oluşturacak hem de iş kaybına neden olacak. Gaziantep’te bulunan noterlerimiz buna çok dikkat ediyor. Çünkü vatandaşa en fazla hangi kuruma güveniyorsunuz sorusuna ‘Noterler’ cevabını veriyor. Yani vatandaşımızın memnuniyeti bizim için her zaman ön planda” dedi.

İstemez, “Adalet Bakanlığı yeni Noterlik Kanunu hakkında bir çalışma yapıyor. Eğer kanun kabul edilirse birinci ve ikinci sınıf noterliklerde yardımcı sınıf noterlik oluşturulacak. Yardımcı noter olunabilmesi için sınav yapılacak, daha sonra staj yine sınav yapılacak. Şu anda birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere üç noterlik sınıfı bulunurken, bu sayı düzenlemeyle beşe çıkartılacak” diye açıklamada bulundu. Fatma Karabacak 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *