ANASAYFA arrow right Güncel

Noterler bu sene ciddi anlamda gelir kaybına uğradı

Noterler bu sene ciddi  anlamda gelir kaybına uğradı
YAYINLAMA: 09 Ağustos 2022 / 20.42
GÜNCELLEME: 09 Ağustos 2022 / 20.42
Gaziantep Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, noterlerin giderlerinin arttığına dikkat çekti. “Personel giderlerimiz yüzde 100, kağıt giderimiz yüzde 400 arttı. Bunun karşılığında gelirlerimizde yüzde 25 artış oldu” dedi

Mevcut Noter Odası’nın fiziki şartlarının iyi olmadığını söyleyen Büyük, fiziki şartları iyi olan bir yer almak için çalıştıklarını ifade etti. “2022 yılı noterlik işlemlerinde geçen yıla oranla bir canlanma var. Noterlerde en fazla araç alım-satımı ve vekaletnameler gibi işlemler yapılıyor. Giderlerimiz çok arttı. Yani noterleri giderleri piyasadaki enflasyonun çok üzerinde” şeklinde konuştu. 
Gaziantep’te 22 noterin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Başkan Büyük, “Yıllık olarak, noter başına düşen işlem sayısı 30 binin altında. Zaten işlem 30 bini bulduğunda Adalet Bakanlığı, yeni bir noter tahsis ediyor. Noterlerde araç alım-satımı, vekaletnameler, gayrimenkul satışları ile ilgili taahhütnameler, dairelerin satış vaadi sözleşmesi, imza beyanları ve defter tasdikleri gibi birçok işlem yapılıyor” ifadelerine yer verdi.  
Asıl kazançlı olan vatandaşlarımız olacak 
Gayrimenkullerin 1 Ocak 2023 tarihinden sonra satışının noterler aracılığıyla yapılacak olmasına değinen Başkan Büyük, “1 Ocak 2023 tarihinden sonra noterlerde tapu daireleri gibi gayrimenkul satışı yapacaklar. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama asıl kazançlı olan vatandaşlarımız olacak. Vatandaşlarımız artık, gayrimenkul işlemlerini yapmak için sıra beklemeyecek, kendisine yakın noterlerden yapabilecek” açıklamasında bulundu.  
Tapu memurunun sorumluluğu ne ise noterlerin de sorumluluğu o olmalı 
Büyük, “Dairesinde bir satış yapan memur herhangi bir hak kaybına neden olursa sorumlu devlet oluyor. Zarara uğrayan vatandaş, devlete dava açabiliyor, zararı devlet tarafından karşılanıyor. Devlet ise tapu memurunun kusuru kadar para talep ediyor. Ancak gayrimenkul satışlarının noterlere verilmesi ile ilgili maddede doğrudan noterler sorumlu tutuluyor ve bu büyük bir endişeye neden oluyor. Aynen tapu dairesinde olduğu gibi tapu memurunun sorumluluğu ne ise noterlerin de sorumluluğu o olmalı. Çünkü gayrimenkul satışları devletin asli görevidir. Doğabilecek tüm zararları devletin karşılaması gerekir” diye belirtti. Özer Karınca  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *