ANASAYFA arrow right Güncel

Nizip esnafının sesi olacağız, sorunları birlik ve beraberlik içerisinde çözeceğiz

Nizip esnafının sesi olacağız, sorunları birlik ve beraberlik içerisinde çözeceğiz
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2022 / 15.07
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2022 / 15.07

Esnafın sesi olmak için yola çıktıklarını söyleyen Nizip Terziler ve Benzerleri Odası Başkanı Mehmet Karakuş, “Nizip esnafının sesi olup, sorunları, sıkıntıları birlik ve beraberlik içerisinde çözeceğiz” dedi. 

İlçede kayıt dışı çalışan 

sayısı 3 bin civarında

Çarşı esnafının otopark sorunu olduğunu ifade eden Karakuş, “Otopark ve Cumhuriyet Mahallesi’nde kaldırım sorununu Nizip Belediyesi Başkanı Mehmet Sarı ile görüştük. Başkanımız bu iki projenin yapılması için söz verdi. Ayrıca kayıt dışı çalışanlar konusunda sorunumuz bulunuyor ve şu anda ilçede kayıt dışı çalışan sayısı 3 bin kişi civarında. Projeler sayesinde bu sıkıntıyı da çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Suriyeli esnafın yüzde 

60’ı kayıt dışı çalışıyor

Başkan Karakuş, Suriyeli esnafın yüzde 60’ının kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti. “Kayıt dışı, haksız rekabetin ortaya çıkmasına da neden oluyor. Çünkü kayıtlı kişinin maliye kaydı var, vergi ödüyor, kira, elektrik, su ve personel gibi giderleri bulunuyor, ama kayıt dışı çalışanın maliye kaydı yok, vergi ödemiyor, sadece elektrik, su ve kira gideri var. Böylesi bir durumda nasıl rekabet edilecek? GESOB Başkanı İsmet Özcan’da kayıt dışı ile etkin bir şekilde mücadelede edileceğinin sözünü verdi. Seçimden önce odamızın üye sayısı 231 iken, seçildikten sonra yaptığımız çalışmalarla bu sayısı 270’e çıkardık. Esnafı kayıt altına almak için yoğun bir çaba ve gayret sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ara eleman ihtiyacını çözersek, 

sektörümüz daha iyi noktalara gelecek

4+4+4 eğitim sisteminden sonra kalifiyeli elemanın yetişmediğini sözlerine ekleyen Karakuş, “Sektör olarak çırak yetişmemesinin sıkıntılarını yaşıyoruz ve bunu önümüzde ki yıllarda daha fazla hissedeceğiz. Çünkü emekli olanlar mesleği bırakıyor, iş yerini kapatanlar oluyor. Terzilerin yüzde 30 dolaylarında ara elemana ihtiyacı var. Devletimiz, bu sorununun çözüme kavuşması için elinden geleni yapıyor. Eğer yüzde 30 eleman ihtiyacımızı karşılayabilirsek, sektörümüzün daha iyi noktalara geleceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Her şeye rağmen gelecekten 

umutluyuz, umudumuzu kaybetmedik

Esnafın enflasyona yenik düştüğünü dolayısıyla sattığını alamadığını belirten Nizip Terziler ve Benzerleri Odası Başkanı Mehmet Karakuş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Esnaf, sattığının yerine yenisini alamayınca elindeki sermaye azalıyor. Zaten AVM ve marketler sektörleri çok zor durumda bırakıyor. Çünkü güçlü olduklarından fiyatları istedikleri gibi dengeleyebiliyorlar, ama küçük esnaf bu konuda bir şey yapamıyor. Aldığı ürünler aşırı pahalandı. Dolayısıyla enflasyona yeni düştük. Her şeye rağmen gelecekten umutluyuz, umudumuzu kaybetmedik.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *