ANASAYFA arrow right Yaşam

Nitrojen dioksit hava kirliliği seviyeleri düştü

Nitrojen dioksit hava kirliliği seviyeleri düştü
YAYINLAMA: 24 Nisan 2020 / 19.14
GÜNCELLEME: 24 Nisan 2020 / 19.14
Salgın tedbirlerinin dünya üzerindeki etkileri neler?

EuroNews ve Climate Now hareketi Covid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirlerin dünya, hava kirliliği ve iklim krizi üzerindeki etkisini araştırdı.

Climate Now (İklim Şimdi) hareketi ve euronews haber platformunun ortak araştırması salgın sebebiyle uygulanan karantinaların dünya çapında iklime ve küresel ısıtmaya etkilerini inceledi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden alınan son verilere göre Avrupa'da mart ayı sıcaklık ortalamaları 1981-2010 ortalamasının neredeyse iki derece üzerindeydi.

Climate Now'ın grafiklerine göre değişiklikler Ukrayna ve Rusya'da çok daha keskin. Ukrayna'da sıcaklıklar mart ortalamasından 6, Rusya'daysa 8 dereceye kadar daha yüksekti. Bu bölgeler ayrıca beklediğimizden çok daha kuru. Toprak nemliliği ve bağıl nemin yıl boyunca azaldığını görebiliriz.

Mart ayı Kuzey Kutbu'ndaki buz miktarına bakmak için çok uygun bir zaman dilimi çünkü deniz buz örtüsünün en kalın olduğu dönem.

Bu haritada ise büyün bir Kuzey Kutup bölgesi görülüyor. Bu kırmızı alanlar yılın bu zamanında olması gerektiğinden daha az buzun olduğu alanlar. Svalbard çevresindeyse normalden çok daha fazla buz var.

Eğilimin genel itibariyle azaldığı görülüyor. Burada 1979'dan beri anomaliler görüyoruz ve her ne kadar çok fazla değişkenlik varsa da beklenenden yüzde 6 oranda daha az deniz buzu olduğunu söyleyebiliriz.

Pandeminin çevre üzerinde etkisi oldu mu?

Covid-19 pandemisinin çevre üzerinde gerçekten ne gibi etkisi olduğunu uzmanlarla konuşuldu. euronews'tan Gizem Sade'nin haberine göre Sentinel-5P uydusundan görüntüler, Fransa ve İtalya'da nitrojen dioksit hava kirliliği seviyelerinin nasıl düştüğünü gösteriyor.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisi direktörü Vincent-Henri Peuch, şöyle konuşuyor:

"Bu düşüşün uzun vadede önemli olacağını söyleyebileceğimizi düşünmüyorum. Bununla birlikte kısa vadede bu düşüşlerin faydalı olacağını söyleyebilirim.

"Hava kirliliği seviyesi genellikle kalp ve ciğer hastalıkları üzerinde etkili. Dolayısıyla virüs çevremizdeyken kirliliğin azalması yalnızca iyi bir gelişme olabilir."

Covid-19'un kirlilik partikülleriyle iletilmesi ihtimali de var. Dolayısıyla bugünkü daha düşük seviyede hava kirliliğinin muhtemel başka bir yararı daha olabilir.

Henüz bilimsel bir uzlaşma yok ancak bazı uzmanlar bunun olası olduğunu düşünüyor.

İtalya Çevresel Tıp Topluluğu Başkanı Alessandro Miani, "Belli bir yoğunluktayken ve çok fazla hava kirliliği, atmosferik kirlilik olduğunda, partikül madde epideminin yayılımının hızlanması için bir otoyol olarak düşünülebilir" diyor.

Dolayısıyla hava kirliliğindeki kısa vadeli düşüşün olumlu olduğu düşünülüyor.

Covid-19 önlemleri CO2 seviyelerini düşürebilir mi?

Ekonomik yavaşlamaya rağmen sera gazı hâlâ yayılıyor ve karbondioksit seviyeleri rekor yükseklikte.

Dünya Meteoroloji Örgütü Atmosferik Çevre Araştırmaları Başkanı Oksana Tarasova, şunları söylüyor:

"Atmosferik karbondioksitin nasıl oluştuğuna bakacak olursak seviyeleri kontrol eden özellikle yıllık emisyonlar değil. Bugünkü mevcut seviyeyi asıl oluşturan, sanayi öncesi dönemden beri atmosferdeki toplam karbondioksit birikimi.

"Dolayısıyla belli bir yılda emisyonlardaki düşüşün küresel karbondioksit seviyeleri üzerinde bir etkisi olması pek olası değil."

Çevre için nelerin değişeceğini sorduğumuz Vincent-Henri Peuch, "Bu krizi geride bıraktığımızda aldığımız ders, hava kirliliği sorununu yeniden düşünmek için oldukça önemli olacak. Maalesef iklim değişikliği burada ve hep burada olacak ve bu krizle gerçekten çok bir şey değişmeyecek" cevabı veriyor.

Ve son bir nokta: yaz sıcaklıkları geldiğinde virüsün kaybolup kaybolmayacağı üzerinde çok tartışıldı. Cevap kesin değil, henüz yeterli bilgi yok ve bizim davranışlarımız da dahil çok fazla değişken var.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *