ANASAYFA arrow right Yaşam

Nisan ve mayısta da beklenen yağış olursa hububatta rekor kırarız

Nisan ve mayısta da beklenen yağış olursa hububatta rekor kırarız
YAYINLAMA: 24 Mart 2021 / 20.54
GÜNCELLEME: 24 Mart 2021 / 21.32
Güneydoğu Anadolu, son yılların en kurak kış aylarını yaşıyor

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, son yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade ederken, “Son yılların en kurak yıllarından birini yaşarken, çiftçimiz geleceğe dair umutlarını kaybetmişti. Ancak yağışlar geleceğe dair yeniden umut verdi ve Nisan ve Mayıs ayında da istediğimiz yağışlar olursa hububatta rekor kırabiliriz” şeklinde konuştu.

Hububat için yağışlar olmazsa olmazımız

“Geçen yıl ki hububat rekolteleri bizleri mutlu ve memnun etmişti, bu sene de arpa, buğday ve mercimek gibi hububatta rekor kıracağımızı düşünüyorum” diyen Başkan Sakar, “Son yağışlar hem yüzümüzü güldürdü hem sevindirdi hem de yarınlara dair umutlarımızı yeniden yeşertti. Çiftçilerimiz gübresinden, tohumuna, akaryakıtından ekipmanına kadar her şeyin en iyisini kullanarak, ürününü ekiyor, büyük umutlarla yeni bir heyecan ve soluk ile yeni sezona başlıyor. Bunun yanı sıra hububatlarımız için yağışlar olmazsa olmazımızdır. Yağışlar olursa ürünlerimiz daha kaliteli olur, rekoltemiz yükselir, birim alanından daha fazla ürün alırız, ancak yağışlar olmaz ise bunların tam tersini yaşarız” açıklamasını yaptı.

Hem ekinler hem çiftçinin yüzü güldü

Başkan Sakar, Gaziantep ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin son yılların en kurak sezonunu yaşadığını ancak Şubat ayından beri yağışların düzenli olmasının kentin kuraklık sorununu az da olsa ortadan kaldırıldığını vurgularken, “Hububatlarımız büyümeye devam ediyor, şu anda istediğimiz seviyede. Şubat ayına kadar yağışlar istediğimiz gibi olmayınca çiftçilerimiz korkmaya başlamıştı. Hatta bu korkumuz Şubat ayının ortalarına kadar devam etti. Ancak daha sonraki yağışlar, geleceğe umutlarımızı artırdı. Son yağışlar hem ekinlerin hem de çiftçilerimizin yüzünü güldürdü” dedi.

Enerjideki maliyet sorununu çözmek için adımlar atılmalı

Enerji maliyet konusuna değinen Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, çiftçilerin zor koşullarda üretmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalıştığını kaydederken, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çiftçilerimiz, 83 milyon insanın gıda arzını karşılamak için gece-gündüz demeden çalışıyor, çalışmaya da devam ediyor. Özellikle sulu tarım ile uğraşan çiftçi sayısı kent genelinde artarken, enerji maliyetlerinin yüksekliği çiftçilerimizin belini bükmekte, sulu tarımdan uzaklaştırmaktadır. Pandemi döneminde üretimin ve gıda arzının ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmışken, sulu tarım ile uğraşanların sayısını artırmak ve teşvik etmek için enerjide maliyet sorununu çözmek için adımlar atılmalı, çalışmalara vakit kaybetmeksizin başlanılmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *