ANASAYFA arrow right Yaşam

Nefret dili bireysel saldırılara zemin hazırlıyor

Nefret dili bireysel saldırılara zemin hazırlıyor
YAYINLAMA: 18 Haziran 2021 / 15.24
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2021 / 15.24
‘Bütün muhalefet partileri bir araya gelmeli, bu konuyu bir arada değerlendirerek iktidarın atacağı adımları hatırlatmalı ve iktidara ciddi anlamda bir baskı oluşturmalıdır’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Artı Gerçek’e konuştu. Son dönemde yaşanan ifşaatların herkesi kaygılandırdığını söyleyen Türkdoğan, “Türkiye’de yaşadığımız ve otoriteleşmenin had safhada yaşanması nedeniyle bu tip saldırı olma olasılığı her zaman vardı. Ama dün bir masum kadın hayatını yitirdi. Bu hepimizi çok derinden sarstı ve üzdü” dedi. 

‘CAN VE MAL GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA’ 

Normalde bu tarz saldırıların beklenmemesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, “Ama insanlar böyle saldırılar bekliyorduk diyorsa zaten o ülkede çok ciddi bir durum yaşanıyordur. Demek ki can ve mal güvenliğimiz tehlike altında” dedi.  Ana muhalefet liderinin bu tarz bir açıklama yaptığını hatırlatan Türkdoğan, saldırıların sadece HDP ile sınırlı olmadığını muhalefet partilerine yönelik de benzer saldırıların yaşandığını belirtti.

Özellikle nefret ve ayrımcı dilin bu tarz saldıralara zemin açtığını belirten Türkdoğan, şöyle devam etti; 

“Tüm bunların etkisi olduğu kanaatindeyiz ama daha da önemlisi Türkiye’nin bu devlet içi çeteleşmesini çözmesi lazım. Devlet içindeki çeteler kontrgerilla yapılmasından suç örgütlerine kadar bu sorunun mutlaka ama mutlaka çözülmesi gerekiyor. Şayet bu çözülmediği takdirde herkes bundan zarar görebilir. Bugün buraya HDP ile dayanışma dileklerimi sunma, baş sağlığı dilemek için geldim. Bu tarz ziyaretleri yapmak istemiyoruz. Ama iktidarın da kafasını kumdan çıkarması gerekiyor. Gerçeklerle yüzleşmesi gerekiyor. Devlet içinden başlamak üzere tüm suç işleyen yapılarla gerçek anlamda mücadele etmesi gerekiyor. Yani biz bir suç örgütü liderinin ifşaatları ile mi bazı şeyleri öğreneceğiz. Böyle bir ülke olabilir mi? 83 milyonluk bir ülkeyiz, parlamento açık, siyasi partiler, toplumsal muhalefet var. Yargı kurumları var. Ama görüyorsunuz korunan bir parti binasına birisi silahla giriyor ve cinayet işliyor. Bunun önlenmesi lazım. Bunu önleyecekte iktidardır.”

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YAPILMADI’

Yaşanan olaya ilişkin etkin bir soruşturma yapılmasının önemine dikkat çeken Türkdoğan, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’li hukukçuları da dahil ederek soruşturmayı yürütmesi gerektiğini söyledi. Türkdoğan, “Olayı gerçekleştiren kişi yakalandı. . Azmettiren var mı, ilişkileri bağlantıları nedir, bu kişi Suriye’ye gitti mi gitmedi mi, kimlerle bağlantı halinde, silahı nasıl temin etti, hangi saiklerle bu baskını gerçekleştirdi, niçin cinayet işledi, bütün bunları tüm boyutları ile ortaya çıkartması gerekiyor. Ama ondan da önce ifade ettiğim gibi artık devlet içi çete yapılarıyla etkili bir şekilde mücadele etmek gerekiyor” dedi. 

‘BÜTÜN MUHALEFET BİR ARAYA GELMEDİ’

İktidarın hem siyasi hem de toplumsal muhalefete yönelik nefret söylemlerinin bireysel saldırılara zemin hazırladığını ve toplumun büyük kesimini etkilediğini söyleyen Türkdoğan, “Bu organize bir saldırı olmasa bile nefret söylemi bireysel saldırılara zemin hazırlıyor. Öncelikle bu nefret söyleminin sona ermesi gerekiyor. Sayın Sancar’ın çağrısına bende katılıyorum. Bütün muhalefet partileri bir araya gelmeli, bu konuyu bir arada değerlendirerek iktidarın atacağı adımları hatırlatmalı ve iktidara ciddi anlamda bir baskı oluşturmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *