ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ne AR-GE ne kalite Sanayi el yordamıyla

Ne AR-GE ne kalite Sanayi el yordamıyla
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 14.46
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 14.46
Güneydoğu’daki işletmelerde, yanlış finansman yönetimi, planlı çalışmama ve yeniliklere kapalı üretimin verimi düşürdüğü belirtildi.

Bölge sanayisinin teknoloji seviyesinin orta düzeyde olduğuna, yüzde 95’inin Araştırma Geliştirme (AR-GE) faaliyetine önem vermediğine dikkat çeken MPM Bölge Müdürü Kutlu Çakır, “İşletmelerin önemli bir kısmı finansman sıkıntısı yaşıyor ve hemen hepsi rekabet güçlerini fiyat unsuruna dayandırarak kaliteyi göz ardı ediyor” dedi.

MPM Bölge Müdürü Kutlu Çakır, Gaziantep’teki işletmelerde verimsizliğin nedenlerini şöyle sıraladı: “Yanlış finansman yönetimi ve sermaye kayıpları, planlı çalışamama ve organizasyon hataları, pazarlama ve müşteri ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklar, teknoloji ve imalat sistemlerinin hızla değiştirilmemesi, kalite güvence sistemlerinin batı standartlarına erişmemiş olması, veri derleme sistemlerinin güçsüzlüğü, yetersiz insan kaynaklan yönetimi ve kalifiye eleman sıkıntısı, takım çalışması kültürünün eksikliği, verimsizliğe neden olan en önemli etkenleri oluşturuyor.”

Bu faktörlerin, işletmelerin satış yapabilme yeteneklerini sınırladığını ve rekabet güçlerini engellediğini kaydeden Çakır, kaynakların israf olmasına neden olduğunu ve üretimin kendini yenileyemediğini belirtti. Çakır, “Tüm bu olumsuzluklar genel iktisadi örgüden kaynaklanıyor. Bilgi birikimi noksanlığı ve uygun yatırım yönlendirmesinin yapılamaması kent ölçeğinde sermaye ve işgücü verimliliğini giderek düşürmektedir. Bu olgu Gaziantep’te 1988’den bu yana yoğun olarak yaşanmaktadır” dedi.

Çakır, GAP kapsamındaki illerde faaliyet gösteren işletmelerin rekabet gücü ve kalite altyapılarının verimlilik konusunda yetersiz olduğunu söyleyerek, “İşletmelerin büyük bir kısmı kalite güvence sistemini maliyet unsuru olarak görüyor. Bölgedeki işletmeler genelde küçük işletmeler veya aile şirketleri. Profesyonel yöneticiler yerine klasik yönetim anlayışıyla yönetildikleri için hızlı karar alma verimliliği düşük” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *