ANASAYFA arrow right Dünya

NATO ve Avrupa'dan Rusya'ya ilk tepkiler

NATO ve Avrupa'dan Rusya'ya ilk tepkiler
YAYINLAMA: 22 Şubat 2022 / 15.29
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2022 / 15.29
Putin'in, Donbass'taki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararını açıklamasının ardından tepkiler gelmeye başladı. NATO, Rusya'nın "tanıma" kararını kınadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass'taki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararı aldığını açıkladı.

Rusya devlet televizyonu, Putin'in iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladığı görüntüleri yayınladı.

Putin'in 'tanıma' açıklamasının ardından devletlerden açıklamalar gelmeye başladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın "tanıma" kararını kınadı ve Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki çatışmayı körüklediğini söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı bir kez daha işgal etmek için "bahane" yarattığını belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'in Rusya yanlısı iki ayrılıkçı Ukrayna bölgesinin bağımsızlığını tanıyabileceği yönündeki sözlerini kınadı.

Scholz'un ofisinden yapılan açıklamada, Alman şansölyesinin Putin'le yaptığı telefon görüşmesi sırasında "böyle bir hareketin Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı çatışmayı sona erdirmek için tasarlanan Minsk Mutabakatı'nın 'tek taraflı ihlali' anlamına geleceğini söylediği" belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise, "Başkan Putin'in doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı "Halk Cumhuriyetlerini" tanıması, Normandiya Formatında ve AGİT'te yıllarca süren çabaları kasten boşa çıkardı. Bu uluslararası hukuk ihlaline yanıt vereceğiz ve ortaklarla işbirliği yapacağız." ifadeleri yer aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın bölgeleri tanımasına ilişkin "Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk Anlaşmalarının açık bir ihlalidir. Avrupa Birliği ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik, kararlılık ve kararlılıkla tepki verecektir" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği DIş ilişkiler ve Yüksek Güvenlik Komiseri Josep Borrell BM Güvenlik konseyini açık toplantıya çağırdı.

Rusya Parlamentosu Milletvekili Dmitry Sablin Sputnik'e verdiği demeçte, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi. Sablin, tanımanın ardından Rusya'nın Donetsk ve Luhansk idareleri ile askeri yardım da dahil olmak üzere devletlerarası anlaşmalar imzalayacağını belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *