ANASAYFA arrow right Yaşam

NASA'nın keşif aracı Mars’tan ilk kaya örneğini aldı

NASA'nın keşif aracı Mars’tan ilk kaya örneğini aldı
YAYINLAMA: 08 Eylül 2021 / 14.07
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2021 / 14.07
NASA'nın Mars'a gönderdiği Persevarence keşif aracı Mars’tan ilk kaya örneğini aldı.

bilim insanları araç dünyaya döndükten sonra kızıl gezegende milyarlarca yıl önce hayat olup olmadığını araştırmayı umuyorlar.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'a gönderdiği Perseverance keşif aracından 1 Eylül’de gelen verilerin, Mars’tan ilk kaya örneğinin başarıyla alındığını gösterdiğini açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, alınan örneklerin aracın dünyaya dönmesinden sonra bilim insanlarına kızıl gezegende milyarlarca yıl önce hayat olup olmadığını araştırmaları için yardımcı olması bekleniyor.

18 Şubat’tan beri Mars’ta

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat’ta Jezero adlı 45 km genişliğindeki bir kratere indi. Mars’a inmişti.

Görevi, gezegende yaşamın şu an ya da herhangi bir zaman diliminde var olup olmadığını belirlemeye çalışmak olarak belirlendi. Bunun yollarından biri, Dünya'ya getirmek için bir dizi kaya örneği toplamaktı.

Ağustos ayında Perseverance’ın Mars'ın yüzeyinde derinlere inmeye yönelik ilk girişimi, Jezero'nun temel malzemesini temsil ettiği düşünülen bir kayaya yönelik oldu. Bu girişimin başarısız olması üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.

Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance’ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

İlk deneme değil

2007'de Dünya'dan fırlatılan NASA'nın Phoenix aracı, Mars'ın "Arktik" bölgesindeki toprakların, robotta bulunan laboratuvara numune toplamayı zorlaştıran yapışkan bir kıvama sahip olduğunu buldu.

2018'de Mars'a iniş yapan NASA'nın InSight aracı ise, gezegenin ısısını ölçmek için istenilen derinlikte çukur açmayı başaramamıştı. Yüzey beklenmedik bir şekilde dirençliydi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *