ANASAYFA arrow right Yaşam

NASA 2024'te Ay'a ilk kadını gönderecek

NASA 2024'te Ay'a ilk kadını gönderecek
YAYINLAMA: 22 Eylül 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2020 / 21.45
ABD uzay ajansı, 2024 yılına kadar 48 yıl aradan sonra ikinci Ay seyahatini planladığını resmen duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uzay ajansı (NASA), 2024 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan 28 milyar dolarlık (22 milyar sterlin) Ay'a dönüş planını resmen açıkladı.

Artemis adlı bir programın bir parçası olarak, NASA, Ay yüzeyine bir erkek ve bir kadın gönderecek.

Ancak ajansın zaman çizelgesi, Kongre'nin bir iniş sistemi inşa etmek için 3.2 milyar dolar ayırmasına bağlı.

Astronotlar, SLS adı verilen güçlü bir roket üzerinde fırlatılacak olan Orion adlı Apollo benzeri bir kapsül içinde seyahat edecekler.

Meclis ve Senato'dan mali onay bekleniyor

Pazartesi öğleden sonra (ABD saati) konuşan NASA yöneticisi Jim Bridenstine, "Artemis programında önümüzdeki dört yıl için Ay'a inmek için ilgili maliyetleri 28 milyar dolar" dedi ve ekledi:

"SLS finansmanı, Orion finansmanı, insan iniş sistemi ve tabii uzay kıyafetleri - Artemis programının parçası olan tüm şeyler dahil. "

"Meclis ve Senato'dan önce sahip olduğumuz bütçe talebi şu anda insan çıkarma sistemi için 2021 için 3.2 milyar doları içeriyor. Bu 3.2 milyar doları almamız kritik önem taşıyor."

ABD Temsilciler Meclisi, ay iniş aracına 600 milyon dolar tahsis eden bir tasarıyı çoktan onayladı. Ancak NASA'nın aracı tam olarak geliştirmek için daha fazla fona ihtiyacı olacak.

Bridenstine şunları ekledi:

"Açık olmak istiyorum, Temsilciler Meclisine, iki partinin de onayıyla, bir insan iniş sistemini finanse etmenin önemli olduğunu belirledikleri için son derece minnettarız - 600 milyon doların temsil ettiği şey bu. 3.2 milyar $ 'ın tamamını istiyoruz. "

Temmuz 2019'da, Bridenstine CNN'e, 2024'te Ay'da yürüyen ilk kadın astronotun "daha önce uçmuş, Uluslararası Uzay İstasyonunda zaten bulunmuş biri" olacağını söyledi. Ayrıca zaten astronot kolordu içinde biri olacağını söyledi.

NASA kadrosunda kaç kadın astronot var? 

Bu röportaj sırasında 12 aktif kadın astronot vardı.

O zamandan beri, bu yılın başlarında eğitimden mezun olan diğer beş kadın NASA astronotu da onlara katıldı. Ancak 2024'teki ilk iniş görevinde uçmak için kriterleri zamanında yerine getirip getiremeyecekleri belirsizliğini koruyor.

En yeni astronot mezunları sınıfı, beşi Nasa'dan ve biri Kanada Uzay Ajansı'ndan olmak üzere altı kadını içeriyor.

Artemis görevleri için mürettebat üyelerini seçmenin zaman çizelgesi hakkında sorulan NASA şefi, ilk görevden en az iki yıl önce bir takım seçmeyi umduğunu söyledi.

Ancak, "Artemis ekibini tanımlamaya başlamamızdan daha önce göreve başlamamızın önemli olduğunu düşünüyorum ... çünkü öncelikle bunun bir ilham kaynağı olacağını düşünüyorum" dedi.

Artemis-3 görevi hakkında

Artemis-3, yaklaşık 48 yıl önce Apollo 17'den bu yana astronotları ay yüzeyine gönderen ilk görev olacak.

NASA, onları oraya götürecek iniş aracının tasarımları üzerinde çalışmaları için birkaç şirkete 967 milyon dolar (763 milyon sterlin) ödedi. 

Bilim insannları, Ay'ın Güney Kutbundan su buzu çıkarmak istiyorlar, çünkü bu, Dünya'dan taşımaktan daha düşük bir maliyetle Ay'da roket yakıtı yapmak için potansiyel olarak kullanılabilir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *