ANASAYFA arrow right Ekonomi

Nakliye sektörü her yıl yüzde 10 küçülüyor

Nakliye sektörü her yıl yüzde 10 küçülüyor
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2021 / 20.42
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2021 / 21.08
Esnafın yavaş yavaş nakliyeciliği bıraktığını söyleyen Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, “Sektörümüz 2017 yılından beri her yıl yüzde 10 küçülüyor” dedi.

Dünyada eşi benzeri olmayan karayolları kanunu ve yönetmelikleri çıkarılıyor

Kanunların sürekli değişmesine sitem eden Aydıngüler, “Takoğraf, SRC belgesi gibi zorunluluklar esnafı çalıştırmaz hale getirdi. Dünyada eşi benzeri olmayan karayolları kanunu ve yönetmelikleri çıkarılıyor. Kanun ve yönetmeliklerin sürekli değişmesindeki amaç ve gayenin ne olduğunu bilmiyoruz. Ton-kilometre bazında esnafın canlandırılması, sektörü daha kaliteli bir noktaya gelebilmesi için bir araya gelinmesi ve sorunların çözülmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Esnafın yüzde 50’si çalışmıyor

Taşımacılığın insanoğlu var olduğu sürece devam edeceğini belirten Aydıngüler, “Büyük üreticilerin ürettiği ürünler nakliye ile taşınıyor, ama küçük işletmelere ürün gitmediği sürece üretilen ürünü kim tüketecek? Dolayısıyla 17 günlük tam kapanma sektörü büyük sıkıntıya soktu. Yani esnafımızın yüzde 50’si çalışırken yüzde 50’si çalışmıyor” ifadelerini kullandı.

Esnaf, bu bayram umduğunu bulamadı

Aydıngüler, “Kış ayından çıktık. Esnaf bayram üzeri iş yapacağını ve çalışmadığı zamanların masraflarını çıkaracağını düşünüyordu, ama yasaklar beklentileri geriye götürdü. Ocak, Şubat ve Mart ayında ki zararını bayram öncesinde çıkaracağını düşünüyorduk, ne yazık ki bu da olmayınca esnaf, Kurban Bayramı’na ne yapacağını kara kara kara düşünmeye başladı” açıklama yaptı.

Yaptığımız hizmetin karşılığını alamıyoruz

Sektörün geleceğini göremediğini kaydeden Başkan Aydıngüler, “Gelirimiz giderimizi karşılamıyor, yaptığımız hizmetin karşılığını alamıyoruz. Nakliye sektörünün en büyük gideri akaryakıttır. Lastik, yedek ve diğer parçalara fahiş zam geldi. Trafik kasko fiyatları yüzde 60’ın üzerinde arttı. Bugün maliyetler 2017 yılına göre yüzde 300 arttı” tespitini yaptı.

Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Geçen yıl İstanbul’a gidiş gelişte otobana 600 lira ödenirken, bu rakam bin 100 liraya çıktı. Yani destek değil, köstek olunduğunu görüyoruz. Akaryakıt konusunda teşvik verilmesini istiyoruz, otoban giderlerimizin azaltılmasını, 2021 yılı taşıt pulu alınmamasını, trafik sigortasının eski düzene getirilmesini, yedek parça ve lastik gibi giderlerde yeniden KDV düzenlemesi yapılmasını talep ediyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *