ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Müzelerde savaş alarmı

Müzelerde savaş alarmı
YAYINLAMA: 24 Kasım 2021 / 15.30
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2021 / 15.30
Savaşta talan ihtimaline karşı önlem alındı…

Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen tarihi eserlerin önemli bir bölümü savaş ortamında talan ve hırsızlık olaylarına karşı depolanarak koruma altına alındı. Müzenin dışında bulunan bazı heykeller ve eserler de toplandı.

Irak Savaşı nedeniyle tüm kurumlar kendi çapında önlem almayı hızlandırdı. Olası savaş durumunda yağmalama ve hırsızlık olaylarına karşı Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserlerin büyük bir bölümü toplandı. Zeugma‘dan çıkarılan mozaiklerin bir bölümü de depoya kaldırılan eserler arasında yer aldı. Müzedeki eserlerin toplanması nedeniyle ziyaretçi sayısında düşüş yaşandığı öğrenildi.

Talan ve hırsızlara karşı önlem

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, olası bir Irak savaşında tarihi ve kültürel eserlerin zarar görebileceği endişesiyle sikke, takı, eski çağlara ait tıp malzemeleri ile yine Milattan Önce ve Millattan Sonra’ya ait tarihi eserlerin yanı sıra da dünya çapında ünlü mozaiklerin birçoğu depolarda koruma altına alındı. Müzede vitrinlerde az sayıda eser bırakırken, yetkililerden yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Kararın, Kültür Bakanlığının emriyle bir süre önce bölge müze müdürlerinin Diyarbakır’da yaptığı toplantıda alındığı ve bölgede tüm müzelerde aynı uygulamanın yapıldığı öğrenildi.

Olası bir savaşta tarihi eserler zarar görür

Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okutucu, olası bir savaşta ekonominin önemli ölçüde zarar göreceğini dikkat çekerken, böyle zamanlarda tarihi ve kültürel yerlerin de talan edilebileceğini belirterek, eserlerin koruma altına alınmasının şart olduğunu söyledi. Okuducu, “Olası bir savaşta tarihi ve kültürel eserler zarar görür, hatta yok olabilir. Veya yağmalanır. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması şart” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *