ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Müzeler gizemli geçmişin güzelliklerini sergiler

Müzeler gizemli geçmişin güzelliklerini sergiler
YAYINLAMA: 29 Haziran 2022 / 14.09
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2022 / 14.09
Valilik ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte konuşan vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu, tarihin bir milletler mezarlığı olduğunu belirterek, “insanlar hep kalıcı olmak istemişler ve bunun için eserler vermişlerdir” diyerek, bu eserlerin bir bölümünü müzelerde sergilendiğini söyledi.

Tarih bir milletler mezarlığıdır

İnşaat mühendisliği konferans salonunda bir toplantı düzenlendi. Vali Yardımcısı Gökhan Veli kişioğlu, Şahinbey Belediye Başkanı, çok sayıda öğretim görevlisi, öğrenci ve davetlinin katıldığı toplantıda konuşan Kişioğlu, “müzeler gizemli geçmişin güzelliklerini sergileyen mekanlardır” diye konuştu.

Müze Haftası, Gaziantep Üniversitesi ve Valilik işbirliğiyle düzenlenen toplantı ile kutlandı. Kişioğlu, “İnsanlar hep kalıcı olmak istemişlerdir ve bunun için eserler vermişlerdir. İşte bu eserlerde müzelerde sergilenmektedir” diyerek, müzelerin önemini değindi. Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner ise, müze gezme alışkanlığının günümüz toplumlarının kültür düzeyini gösterdiğini hatırlatarak, müze gezmenin önemini vurguladı.

Müzeciliğin dertleri

Arkeolog ve Müze Uzmanı Fatma Bulgan yaptığı konuşmada, bir müzeci ne yapar sorusuna cevap arayarak müzeciliğin dışardan göründüğü gibi kolay olmadığını söylerken, yaptıkları belli başlı işleri sıraladı. Müzenin sabahtan akşama kadar esere, eserinde müzeciye baktığı zannediliyor diye ifade eden Bulgan, müze içinde ve kazalarında yapılan işleri sıralayarak, “Her yeni gelen eser kayıt altına alınır. Eser bir vatandaş tarafından getirilmişse ücret ödenir. Zeugma kızlarıyla bir şans yakaladık ve iki büyük laboratuvara sahip olduk. Burada eserler temizlenerek sergilenmek üzere hazırlanıyor. Bu mekanik temizlikte gerçekten çok zor bir iş” dedi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin çok zengin bir arşiv ve ihtisas kütüphanesi bulunduğunu kaydetti.

Höyük ve Ören yerleri yağmalanıyor

Müzecinin en önemli görevlerinden birinin de tarihi eser kaçakçılığını önlemek olduğunu ifade eden Bulgan, ülkemizde höyük ve ören yerlerinin yağmaladığını, müzecinin önemli görevlerinden birinin de taşınmaz kültür varlıklarının tescili ve periyodik kontrolünü yapmak olduğunu belirterek, “Ülkemizde köy hizmetleri, karayolları, bayındırlık gibi kurumlar, yaptıkları çalışmalar esnasında höyük ve tarihi eser niteliğindeki alanların tahrip olmasına neden oluyor” dedi.

Kale ve Zeugma sunumu yapıldı

Müze Müdürü Hamza Güllüce’nin sunacağı, ancak rahatsızlığı nedeniyle programa katılamaması yüzünden sanat tarihçisi Tülay Devecioğlu tarafından Gaziantep kalesi ve restorasyonu adlı bir gösterinin yapıldığı toplantıda Devecioğlu, kalenin özellikleri, restorasyonu ve kazılar hakkında bilgi verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *