ANASAYFA arrow right Yaşam

Müteahhitler, esnafı esnafa kırdırıyor

Müteahhitler, esnafı esnafa kırdırıyor
YAYINLAMA: 26 Haziran 2020 / 21.48
GÜNCELLEME: 26 Haziran 2020 / 22.00
Kalifiyeli ara eleman sorunu elektrikçi esnafının da en büyük sorunları arasında yer alıyor.

Müteahhitlerin esnafı esnafa kırdırdığını belirten Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “2+1 dairenin malzemeli işçilik fiyatı 7 bin lira, 3+1’lerin ise 8 bin lira olması gerekiyor. Ama müteahhit her esnaftan farklı fiyatlar alarak, işini 5 bin liraya yaptırmaya çalışıyor. Dolayısıyla esnaf para kazanamıyor, bugüne kadar kazandığı parayı da aldığı iş için harcıyor. Esnafımız ucuz iş yapmasın, para kazanabilecekleri iş yapsın ve birilerini kendi sırtlarından zengin etmesin” dedi.

Kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşıyoruz

Konut faiz oranlarının düşmesiyle yapılan konut sayılarında artış yaşandığını hatırlatan Keş, “Toplu konut işi yapan veya bireysel çalışan esnaflarımız kalifiyeli ara eleman sıkıntısı yaşıyor. Eskiden baba hangi mesleği yapıyorsa çocuk ve ailenin diğer fertleri de aynı işi yapardı. Ancak bu kalmadı. Dolayısıyla kentte eleman yetersizliği var. Daha önce böyle bir sorun yoktu, ama 4+4+4 eğitim sistemi geldikten sonra bu sorun ortaya çıkmaya başladı ve bu sadece bizim sektörün değil, tüm sektörlerin ortak sorunu haline geldi” şeklinde açıklama yaptı.

Acaba müteahhitler sattıkları daire karşılığında fatura kesiyor mu?

Salgının olumsuz etkilerinim halen devam ettiğinin altını çizen Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “Hafta sonu sokağa çıkma yasağı esnafımızı çok zor durumda bırakıyor. Tabii iş yapamayınca elemanlarına haftalık veremiyor, dolayısıyla küçülmek durumunda kalıyor. Şu anda gecekondularda ev yapılmıyor. Müteahhitler daire karşılığı çalışıyor, ama esnafımız zarar ediyor. Şimdi konut faiz oranları düştü, ama düşen faiz oranı kadar evlerin fiyatlarının üzerine eklediler. Acaba müteahhitler sattıkları daire karşılığında fatura kesiyor mu?”

Okulu bitiren birçok öğrenci elektriğin ‘E’sini’ dahi bilmiyor

Elektrikçilik mesleğinin devam ettirilmesi, yaşatılması gerektiğini kaydeden Keş, “Şu an da her üyemizin yanında Suriyeli çalışıyor. Eğer Suriyeliler olmasa işimiz daha da kötü olacak. O nedenle eleman yetiştirmemiz gerekiyor. Meslek liseleri öğrencileri staj eğitimine son sene gönderiyor. Atalarımızın dediği gibi ‘Ağaç yaş iken eğilir.’ Bu öğrenciyi zamanında göndermedikleri için mesleği öğrenemiyor. Hatta okulu bitiren birçok öğrenci elektriğin ‘E’sini’ dahi bilmiyor” eleştirisinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *