ANASAYFA arrow right Dünya

Mursi duruşma sırasında öldü, dünya ne dedi?

Mursi duruşma sırasında öldü, dünya ne dedi?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin, mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından Müslüman Kardeşler, top
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin, mahkeme salonunda hayatını kaybetmesinin ardından Müslüman Kardeşler, toplanma çağrısı yaptı, Suudi Arabistan ise 'İhvan' eleştirisi içeren bir tweet paylaştı.
Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün mahkeme salonunda bayılarak yere düştü.
Yapılan kontrollerde Mursi'nin hayatını kaybettiği anlaşıldı. Mısır'ın resmi devlet kanalı, Mursi'nin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini önü sürde.
Savcılık tarafından verilen bilgiye göre de Mursi, duruşma salonunda tutulduğu özel kafeste hayatını kaybetti.
Abdülfettah El Sisi tarafından 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından tutuklanarak cezaevine konulan 67 yaşındaki Muhammed Mursi, yaklaşık 5 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyordu.
Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi olan Muhammed Mursi, halk ayaklanmaları sonucu görevinden ayrılan Hüsnü Mübarek'in yerine 30 Haziran 2012'de cumhurbaşkanı seçilmişti.
Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi, babasının aile mezarlığına defnedilmesi isteğinin yetkililer tarafından kabul edilmediği yönünde açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed Mursi'nin vefatı üzerine, "Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, Mursi'nin vefatı nedeniyle yarın yurt genelindeki merkezi camilerde gıyabi cenaze namazı kıldırılacağını duyurdu.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise şu ifadeleri kullandı: "Şehit Cumhurbaşkanı Mursi'nin naaşını ailesine teslim etmiyorlar. Darbecilerin ellerinde en acımasız araçlar ve yöntemler var. Ama Mursi'nin naaşından korkuyorlar. Bu hep böyledir. Onurlu olanın cansız bedeni bile cesaret abidesidir."
Mursi'nin vefat haberinin ardından internet siteleri üzerinden açıklama yayımlayan Müslüman Kardeşler, olayla ilgili 'tam bir cinayet' ifadelerini kullandı ve Mısırlılar'a cenazede toplanma çağrısı yaptı.
Müslüman Kardeşler ayrıca Mısır dışındakilere de büyükelçilik binaları önünde toplanma çağrısı yaptı.
Mısır İçişleri Bakanlığı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının ardından ülkede alarm durumu ilan etti.
Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefat ettiği akşam, Müslüman Kardeşleri (İhvan) eleştirdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, tarafından yapılan ve "İslam'ı temsil etmiyor ve toplumların istikrarına zarar veriyor" üst başlığı taşıyan ve bir kanlı elin resmedildiği paylaşımda, "Müslüman Kardeşler Örgütü terörün kaynağı" denildi. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *