ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Muhalefet iki turlu seçime ‘erken’ dedi 

Muhalefet iki turlu seçime ‘erken’ dedi 
YAYINLAMA: 25 Aralık 2020 / 13.46
GÜNCELLEME: 25 Aralık 2020 / 13.46
Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından iki turlu seçim tartışması yeniden gündeme geldi. Muhalefet partilerinin yetkilileri, önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nın değiştirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

CHP İl Sekreteri Çağaday Özaslan, ülkenin içinde bulunduğu koşullar, etnik yapı ve mozaiğinin iki turlu seçim sistemini kaldıracak nitelikte olmadığını ifade etti. Özaslan, güçlü iktidarların gelebilmesi için güçlü ve tutarlı parti programlarının olması gerektiğini vurguladı. CHP Şahinbey ilçe Başkan Yardımcısı Müjdat Özen ise şartların uygun olması durumunda iki turlu seçim sistemine geçilmesinde sakınca olmayacağını belirterek, ülkenin mevcut koşullarının iki turlu seçim sistemini taşıyamayacağını kaydetti.

ÖDP İl Başkanı Mehmet Küçükarslan, iki turlu seçim sisteminde çözüm aramanın doğru olmadığını belirterek, bu arayışların ülkenin gündemini değiştirmekten başka bir anlam ifade etmediğini söyledi. İki turlu seçim sisteminin Türkiye’nin kurtuluşu olmayacağını söyleyen Küçükarslan, “Her şeyden önce mevcut seçim ve siyasi partiler yasası değişmeli. Parti genel başkanına belli bir dönemden sonra o koltuğu bırakma zorunluluğu getirilmeli. Bunlar yapılmadan iki turlu seçime gidilmiş veya gidilmemiş bir şey değişmez. Eğer siyasiler samimiyse önce yasaları değiştirip demokratik hale getirsinler” dedi.

ANAP İl Başkanı Necati Binici ise, özellikle yerel yönetim seçimde iki turlu sisteme mutlaka geçilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun Türkiye için çok önemli ve acilen hayata geçirilmesi gereken bir sistem olduğunu vurguladı.

Binici, “Milletvekilli seçiminde biz dar bölge, iki turlu seçim sistemini benimsiyoruz. Dar bölge iki turlu seçim hem bölge insanının tercihi hem de seçilen insanın o bölgeye hizmet etmesi bakımından çok önemli. Biz öncelikle yerel yönetimlerin, seçim kanunu değiştikten sonra da milletvekilliği seçimlerinin iki turlu yapılmasından yanayız. Türkiye için bu sistem çok iyi olur” diye konuştu. İki turlu • seçim sistemine karşı çıkarılan da eleştiren Binici, “ Türkiye her şeye hazır. Bu ülke insanı sandıkta istediği partiyi tercih edebilecek kapasitededir.” dedi.

MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karahan, iki turlu seçimin bugün için Türkiye’ye hiçbir fayda getiremeyeceğini, aksine zararı olacağını belirterek şunları söyledi: “Seçim sistemlerinden önce Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu değişmeli, bu yasalar demokratik hale getirilmeli. Bunlar yapılmadan iki turlu seçime gidilirse o zaman sol hayatta iktidar olamaz, çünkü oyu belli. Ayrıca Türkiye’nin iki turlu seçime gidebilmesi için yerleşmiş bir demokrasinin olması gerekli. Bugün bir partinin genel başkanı hakkında yaptığı konuşmadan dolayı dava açılıyor, hapse atılıyor. Önce bunların aşılması gerek.” Tercihli sisteme geçilmesi gerektiğini hatırlatan Karahan, “İnsanlar sandığa gittiğinde kendi vekilini kendi seçebilmeli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *