ANASAYFA arrow right Ekonomi

Moody's'in not indirimi sonrası dolar kuru rekor seviyelerin hemen altında

Moody's'in not indirimi sonrası dolar kuru rekor seviyelerin hemen altında
YAYINLAMA: 14 Eylül 2020 / 15.29
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2020 / 16.11
Küresel piyasalarda geçen hafta yaşanan sert dalgalanmanın ve Moody's'ten gelen not indiriminin ardından dolar/TL, bu haftaya 7,4970 zirvesinin hemen altında başladı.

Kredi dereceledirme kuruluşu Moody’s, yurt dışı finansman kaynaklı kırılganlıkların artması nedeniyle ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya kalma ihtimalinin yükselmesini gerekçe göstererek, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirdi.

Dolar/TL geçen hafta 7,4970 seviyesine kadar yükseldikten sonra kalıcı olmasa da 7,41'lere kadar gerilemiş ancak haftayı zirveye yakın tamamlamıştı. Dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk gününde 7,49 ile rekor seviyelerin hemen altında seyrediyor. Euro/TL ise 8,8885'ten değerleniyor.

Moody’s, cuma gecesi yayımladığı değerlendirmeye göre kredi notunu B1’den B2’ye yani yatırım yapılabilir kategorinin beş kademe altına indirdi, görünümü de “negatif” olarak bıraktı. Moody’s bu yıl TL’nin değerini korumak için TCMB’nin attığı “başarısız girişimler” nedeniyle Türkiye’nin döviz rezervlerinin 20 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indiğini belirtti. Net ve brüt rezervler geriledikçe Türkiye’nin “ağır bir ödemeler dengesi krizi” ile karşı karşıya kalma ihtimalinin arttığı da belirtildi.

Piyasalarda Merkez Bankası'nın mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.

Piyasalarda beklendiği gibi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesinin etkileri sınırlı oldu.

Hazine bugün eylül ayı borçlanma programına yedi yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracı ile başlayacak.

Eylül ayında toplam 25,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 7,3 milyar TL’si piyasadan 10 milyar TL'lik iç borçlanma öngörülüyor. Bu veriler geçmiş aylara kıyasla Hazine’nin borçlanmasını ciddi ölçüde azaltacağını gösteriyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *