ANASAYFA arrow right Yaşam

Mobbing uygulanmasına Kamu Başdenetçiliği uyarısı

Mobbing uygulanmasına Kamu Başdenetçiliği uyarısı
YAYINLAMA: 04 Nisan 2021 / 18.37
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2021 / 18.57

Büyükşehir Belediyesinde teknik hizmetler sınıfında istihdam edilen Tüm Bel Sen Üyesi, kendisine mobbing uygulandığını ileri sürerek konuyu Türkiye Cumhuriyeti Kamu Baş denetçiliğine taşıdı. Yapılan incelemeler sonucunda itirazı haklı bulan Kamu Başdenetçiliği, mobbing unsurlarını taşıyan tutum, davranış ve işlemlerde hatalı davranıldığının kabulü ile bundan böyle mobbing olarak algılanacak davranışlarda bulunulmaması yönünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni uyardı.

Değer üretmek isteyen bir kurumun personeline kendini değerli hissettirmesi ve hukuk dışına çıkacak işlemlerin tesis etmemesi gerektiğini söyleyen Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, “Bu karar diğer üyelerimiz içinde emsal bir karar olmuş olup diğer üyelerimize ilişkinde benzer kararlar alınacağını belirtebiliriz. Tüm Bel Sen olarak, hem mağdur olduğu belgelenen üyemiz hem de diğer üyelerimize ilişkin sürecin yakinen takipçisi olacağımızı belirtir sorumlular hakkında adli ve idari işlem mutlaka yapılacağını belirtiriz” ifadelerini kullandı.  

Çevik, “Gerekçeler incelendiğinde teknik hizmetler sınıfı dışında genel idari hizmetler kapsamında sayılan görevleri yürütmek üzere ve görev alanına uygun olmaksızın görevlendirmelerin yapıldığı, kariyer ve mali haklarında kayıpların oluştuğu ve ‘Sistemlilik, süreklilik, kasıtlı yapılması, kişiyi yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacında olması, mağdurun mesleki durumunda zarar ortaya çıkması’ unsurlarını taşır nitelikte olduğu, hakkında uygulanan mobbingin tespitinin yapıldığını ve sonlandırılması yönündeki talebinin kabulü gerektiği ve ilgili idareye tavsiyede bulunulması gerektiği sonuç ve kanaatine varıldı. Bununla birlikte ‘Kanunlara uygunluk’, ‘Yetkinin kötüye kullanılmaması’, ‘Kararların gerekçeli olması’, ‘Hesap verilebilirlik’, ‘Şeffaflık’ ve ‘Karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi’ ilkelerine uygun davranmadığı anlaşılmış olduğu, başvuran hakkında uygulanan ve mobbing unsurlarını taşıyan tutum, davranış ve işlemlerde hatalı davranıldığının kabulü ile bundan böyle mobbing olarak algılanacak davranışlarda bulunulmaması yönünde Büyükşehir Belediye Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi” dedi.  

Mobbingi, kamu kurumlarında ve işyerlerinde huzurun olmaması, amirin art niyetli ve olumsuz tutum ve davranışlarda bulunuyor olması ve bu durumunda sistematik devam ediyor olması olarak değerlendiren Çevik, liyakatsiz yöneticilerle özdeşleşen bu kavramın birçok memurun maruz kaldığı bir durum olduğunu, memura kendini değersiz hissettirip daha sonra değer üretmesinin beklenmesinin akılla izah etmenin mümkün olmadığının altının çizdi.

Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin aylardan beri üyelerine mobbing uyguladığını kaydeden Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, “Belediye bu hususta hiçbir açıklama yapmadığı gibi liyakat sahibi olmadığı kanaati taşıdığımız yöneticilerin de bu tavrı devam ettirmesi önlenmemiştir. Maruz kaldığı bu yaklaşımdan dolayı birçok üyemizin yaşam kalitesi ve huzuru olumsuz etkilenirken, Büyükşehir Belediyesinin kurumsal kimliğini de olumsuz etkilemektedir. Bu yaklaşım Gaziantep’ in nitelikli iş gücü istihdamını da başka illere gitmesine sebep oluyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *