ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

MNG’nin 22 trilyonluk altın kazığı

MNG’nin 22 trilyonluk altın kazığı
YAYINLAMA: 10 Şubat 2021 / 13.42
GÜNCELLEME: 10 Şubat 2021 / 13.42

Büyükşehir Belediyesi, Eski Hürriyet Okulu’nun yerini Kuyumcular Çarşısı yaparak, tüm kuyumcuların aynı çatı altında toplanmasına karar verdi. Kuyumcular Sitesi’nin inşaatı MNG, yani Mehmet Nazif Günal’ın şirketine verildi. 286 işyerinin bulunduğu kuyumcular çarşısında her dükkan esnafa 40-60 bin dolara mal oldu. Esnaf, işlerinin kırılacağı korkusuyla çarşıya gereken ilgiyi göstermeyince, dükkanların bedeli 10 bin dolara kadar düştü.

MNG İnşaat’ın kuyumcu esnafına her biri ortalama 50 bin dolara mal ettiği 286 dükkandan şu ana kadar yalnızca 16O'ı doldurulabildi. Ancak bu 160 çarşı sakini kuyumculardan değil, nakışçı, ev tekstili, hediyelik eşya satıcısı, giyim, büjiteri, gözlükçü ve cep telefonu satıcılarından oluşuyor. Eski adı Kuyumcular Çarşısı, yeni adı ile Turistik Çarşı’da dükkanı bulunanlar, milyarlarca liraya sahip oldukları dükkanlara şimdilerde bedava kiracı arama çabasına girdi. En az üç yıllık mukavele imzalama koşulu ile alınan kiracılardan ilk yıl kira talep edilmiyor ve yalnızca çarşının aidatının ödenmesi isteniyor. İkinci ve üçüncü yıl ise, aidat tutarında kira talep edilebiliyor. Buna rağmen çarşıda halen 126 dükkan boş ve atıl durumda bulunuyor.

Çarşıda dükkanı bulunan kuyumcular, MNG firması tarafından adeta çarpıldıklarını söylerken, “Büyükşehir belediyesinin isteği ve karan üzerine çarşıdan dükkan almaya zorlandık. O zaman büyüklüğüne göre her dükkana 40-50 bin dolar ödedik. Geçen hafta bir arkadaşımız 50 bin dolara aldığı dükkanı 10 bin dolara zorla sattı. Dükkanlardan değil fayda görmek, bir de her ay aidat parası ödemek zorunda kalınca, kendimize bedava kiracılar aramaya başladık. Esnafın bu kadar parası heba edilerek, kentin en olmaz yerine bu çarşıyı yaptıranların hiç vicdanı sızlamıyor mu diye çok merak ediyoruz” diye konuştular.

Kuyumcular Çarşısı’na baştan beri karşı çıktıklarını ve Gaziantep’te böyle bir çarşının işlevsel olmayacağını savunduklarını söyleyen kuyumcular, “Buna rağmen üzerimizde o kadar yoğun bir baskı oluşturuldu ki, bu çarşı yapıldığında oraya taşınmayanların dükkanının kapatılacağı falan söylenince mecbur kaldık bir tane dükkan almaya.. Ama, bu inşaatın maliyeti ve maliyet hesabı nasıl yapıldı bilemiyoruz, cebimizden ortalama 50-75 milyar para çıktı. Bu paraların çok önemli bir bölümünün MNG’nin kasasına gittiğini söylemeye gerek yok. Ama mecbur bırakıldık, biz bu mülkten hayır görmedik. Herhalde, bize bir altın kazığı atanlar da hayrını göremeyecektir diye feryat ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *