ANASAYFA arrow right Yaşam

MİT Başkanı Hakan Fidan Bağdat’ta

YAYINLAMA: 12 Eylül 2022 / 15.32
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2022 / 15.32
MİT Başkanı Hakan Fidan, Bağdat’a giderek Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin siyasi ve güvenlik yetkilileri ile bir araya geldi. Fidan ayrıca Sünni Egemenlik İttifakı lideri Hamis Hançer ile de görüştü.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a gitti.

Hakan Fidan'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin siyasi ve güvenlik yetkilileri ile bir araya geldiği öğrenildi.

Rudaw’ın haberine göre; Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve siyasi parti temsilcileri ile görüştü. Fidan daha sonra Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya geldi.

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, MİT Başkanı’nın görüşmelerde “Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasını” taahhüt ettiğini Iraklı yetkililere ilettiğini belirtti. Kaynaklar Fidan’ın Iraklı taraflara “Yasal olmayan gruplar oldukça, PKK’yi Irak topraklarında bombalamaya devam edecekleri” mesajı verdi.

Görüşmelerde MİT Başkanı’nın, Irak'ın Türkiye için ekonomi ve güvenlik açısından önemine vurgu yaptığı öğrenildi.

Zaho gündeme geldi

Geçen hafta Türkiye Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında Irak'a 1.254 milyar dolarlık Türk malları ihracatıyla Almanya ve ABD'den sonra ülkeleri için en büyük ikinci pazarın Irak olduğunu açıklamıştı.

Türkiye Turizm Bakanlığı’na göre, yalnızca Temmuz ayında 140 bin Iraklı turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Fidan ayrıca, Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle yaptığı görüşmede, TSK saldırısı sonucu 9 kişinin öldüğü 23 kişinin de yaralandığı Zaxo saldırısıyla ilgili soruşturma komisyonu kurmaya hazır olduklarını söyledi.

Sünni liderler ile görüşme

Irak’taki hükümet kurma süreciyle ilgili olarak Fidan, Sünni liderler Hamis Hançer ve Muhammed Halbusi'yi birlik olmaya çağırdı.

MİT Başkanı Hakan Fidan dün başkent Bağdat'ta Sünni Egemenlik İttifakı lideri Hamis Hançer ile de bir araya geldi.

Toplantıya Sünni Egemenlik İttifakı yetkileri ile MİT Başkanına eşlik eden heyet üyeleri de katıldı.

Egemenlik İttifakı Parlamenteri Muhammed Beyati, Rudaw’a yaptığı açıklamada, dün akşam Egemenlik İttifakı Genel Başkanı Hamis Hançer ile MİT Başkanı Hakan Fidan’ın bir araya geldiğini doğruladı, ancak görüşmenin içeriği hakkında herhangi bir bilgi veremeyeceğini kaydetti.

Şubat ayında Türkiye'yi ziyaret etmişlerdi

Şubat ayında Iraklı Sünni liderler Hamis Hançer ile Muhammed Halbusi Türkiye’yi ziyaret ederek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmiş, toplantıya MİT Başkanı Hakan Fidan da katılmıştı.

Egemenlik İttifakı lideri ile MİT Başkanı arasındaki görüşmelere Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Günay’ın katılmaması, görüşmenin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde değil, Irak ve Türkiye arasında güvenlik ve istihbarati düzeyde olduğu şeklinde yorumlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki mevzilerini bombalıyor. Irak Savunma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre TSK unsurları Irak’ın topraklarının 105 km içerisine girmiş durumda.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *