ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Mimarlar Gaziantep’te toplandı

Mimarlar Gaziantep’te toplandı
YAYINLAMA: 16 Haziran 2021 / 13.40
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2021 / 13.40
Anadolu’da, geleceğin teminatının kültürel miraslar olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası Genel Başkanı Yücel Gürsel, ülkelerin bitmeyen değerinin kültürel miraslar olduğunun altını çizdi.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Yücel Gürsel başkanlığındaki genel merkez yönetim kurulu toplantısı Gaziantep’te yapıldı. Toplantıya genel merkez yönetim kurulu üyelerinin yanı şıra Ankara, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin, Samsun ve Van' şube başkanları ile bazı şehirlerin temsilcileri katıldı.

  1. Dönem yönetim kurulunun 10’uncusunu gerçekleştirdiği toplantıda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarihi kentler ve yerleşim birimlerinde, SİT alanları ve koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması ve uygulanma sürecindeki problemlerin irdelenmesi konuları ele alındı.. Üç haftada bir yönetim kurulu toplantısı yaptıklarını, bunu da her zaman başka şehirde gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gürsel, yönetim kurulunun gündemindeki konuların görüşülüp tartışılacağını ve çıkan kararlar doğrultusunda ise Oda’nın çalışmalarına yön verileceğini kaydetti.

Gürsel Anadolu'nun zengin bir yeraltı kaynaklarına, tarih ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirterek, bunların çok iyi şekilde değerlendirilmesinin zorunlu, olduğunu söyledi. . Her şeyin devletten beklenmesinin yanlış olduğunu söyleyen Gürsel, sivil toplum örgütlerinin bu değerlerin korunması, işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında gerek fikir, gerekse finansman açısından sürükleyici ve devleti yönlendirici politika izlemesi gerektiğini söyledi.

Mimarlık ve kültürel mirasın görüşüldüğü toplantıda, mimarlık ve mimarlık dışı kültür değerleriyle ilgili görüş alış verişinde bulunulduğunu söyleyen Gürsel, “Anadolu korkunç bir kültürel zenginliğe sahip. Bunun değerlendirilmesi gerek. Avrupa’daki arkeologların rüyası Anadolu’da kazı yapmak. Bu çok önemli. Yine müzelerimiz, eğitim ve araştırma anlamlı olmalı. Düzenleme bu şekilde yapılmalı.”

Zeugma’nın bölge için önemli bir kazanç olduğunu söyleyen Gürsel, buradan çıkan eserlerin çok iyi şekilde sergilenerek tanıtımının yapılması, mozaikle ilgili araştırmaların da Gaziantep’te yapılması gerektiğini kaydetti. Gaziantep Kalesi’nin restorasyonunun yapılmasının yeterli olmayacağını da hatırlatan Gürsel, ayrıca oraya bir canlılık katılması gerektiğini de kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *