ANASAYFA arrow right Yaşam

Milyonlarca müşterinin kişisel bilgisi tehlikede

Milyonlarca müşterinin kişisel bilgisi tehlikede
YAYINLAMA: 10 Ocak 2021 / 17.49
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2021 / 20.27
Sahte müşteri memnuniyeti anketi ile konuşulan şirket, bu kez ikinci skandalla gündemde.

İşçilere sahte müşteri memnuniyeti anketi yaptıran şirket ikinci bir skandalla gündemde. Digitürk başta olmak üzere Türknet, Vodafone, Millenicom gibi şirketlere hizmet sunan Tempo Çağrı Merkezi’nin yüz binlerce müşterinin kişisel bilgilerini riske atacak şekilde WhatsApp gruplarında kullandığı ortaya çıktı. Skandalın ortaya çıkacağı endişesiyle şirket tüm WhatsApp gruplarını kapattı.

2020 Temmuz ayında Artı Gerçek’in duyurduğu olayda 28 işçi Coronavirus salgını sürecinde yasak olmasına rağmen Kod 25’ten işten işten çıkış belgesi düzenlenerek çıkarılmış, uzun süren mücadelelerinin ardından çalışanlar işlerine geri dönmüştü. İşçilerden Yunus Emre Yıldız yılbaşında bu kez Kod 29’la işten çıkarıldı.

WhatsApp gruplarında, müşterilerin bilgilerinin yer aldığı ekran görüntüleri ve ses kayıtlarının paylaşıldığını ve kendisinin de bu gerekçe ile işten atıldığını duyuran Yıldız, bu paylaşımlara dair en ufak bir önlem, bilgi, uyarı verilmediğini ve çalışanların binlerce kez bu bilgileri paylaştığına dikkat çekti.

Yıldız, şirketin yaptığı usulsüzlükle hem kendisinin mağdur edildiğini hem de yüz binlerce müşterinin kişisel bilgilerinin dolandırıcılar tarafından kullanılabileceğini veya kullanılmış olabileceğini söyledi. Yıldız, 4 yıldır çalıştığı şirkette sadece kendisinde bin beş yüze yakın müşterinin kişisel bilgilerinin olduğunu vurgulayarak, 3 bin çalışanın bulunduğu şirkette milyonlarca kişinin bilgilerinin tehlikede olduğuna işaret etti.

Şirket yöneticilerinin kurduğu 30 ile 50 kişilik çeşitli WhatsApp gruplarında müşterilerin şikayetlerini yönetime bildirdiklerini belirten Yıldız gruplarda, “WhatsApp üzerinden 'Bakın üye şikayetçi duyun dinleyin aksiyon alın' gibi dile getirmeler oldu. Tabi bunların içerisindeki seslerde kesinlikle müşterinin isim, soy isim, adres, tc, doğum yeri, doğum tarihi, cep numarası vs gibi bilgilerin yer almamasına dikkat ederek attıklarımız var" dedi.

‘Bir nevi suça teşvik gibi’

Artı Gerçek’e konuşan Yıldız yeniden işten çıkarılmasına ilişkin, "Benim işten çıkarılma sebebim de, Vodafone müşteri temsilcisi olarak müşterinin şikayetini çalışma grubunda ses kaydı şeklinde çalışma grubuna yönlendirdim. Bir hafta sonra, ‘'Sen 22 Aralıkta Vodafone müşterisinin şikayetini iletmek adına böyle bir ses kaydı alıp iş grubuna atmışsın, bu yasal değil, yasalara aykırı bir durum ve sen suç işledin' denilerek işten çıkardılar. Oluşturulan gruplarda TCK md. 136'da yer alan kişisel verilerin hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme durumuna yol açmış oluyor. Bu bir nevi suça teşvik gibi bir durum aslında” şeklinde konuştu.

İşten atılma gerekçesinin işine dönmek için verdiği mücadele ve sendika çalışması olduğunu belirten Yıldız" Mademki sizin iddianıza göre ben suç işledim; iş grubu olduğu için en ufak bir önlem, bilgi, uyarı vermeden binlerce kez atmış olduğumuz bu dokümanların, ekran görüntülerinin, ses kayıtlarının örneklerinin belgeli delilli olmasına rağmen, bir güne bir gün suç saymadınız” sorusunu sordu.

‘Bu bilgiler belki de şu anda kullanılıyordur’

“Düşünün bende bin beş yüz kişinin bilgisi varsa, 3 bin kişilik şirkette çalışanlarda ne kadar bilgi var. Bu bilgileri kötü niyetli bir insan her türlü kullanabilir” diyen Yıldız, bu durum hakkında müşteri ve yetkileri bilgilendireceğini söylemesinin ardından şirkette yaşananları ise şu şekilde aktardı:

“Duyduğum kadarıyla dün yönetim toplantılar yapmış. Çalışanlardan tüm gruplardaki yazışmaları, kişisel bilgilerin yer aldığı tüm fotoğrafları derhal imha edin’ denilmiş ve WhatsApp gruplarının hepsini kapatmışlar. Bu kadar amatör tutumlar maalesef müşterilerin zararına olan şeyler. Müşteriler bu konuda şirkete şikayet veya suç duyurusunda bulunabilir. Bilgiler dolandırıcıların eline geçerse bu büyük bir risk. Bu bilgiler biliyorsunuz parayla satılan bilgiler. Legal ve illegal şirketlere satılıyordu, farklı kişilere veriliyordu. Bu bilgiler belki de şu anda kullanılıyordur.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *