ANASAYFA arrow right Ekonomi

Milyonlarca insanın hayatı, salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılıyor

Milyonlarca insanın hayatı, salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılıyor
YAYINLAMA: 23 Ekim 2020 / 21.26
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2020 / 21.48
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı

2021 bütçesi hakkında konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, ekonomik krizin, artan işsizliğin, hayat pahalılığının herkesin gündemi olmaya devam ettiğini ifade ederken, “Milyonlarca insan hayatlarını tehdit eden salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılıyor. Ancak ülkeyi yönetenler dünyada yüz binlerce insanın yaşamına mal olan salgını hala hafife almaya, milyonların çözüm bekleyen acil sorunlarını görmezden gelmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Parlakçı, “Bugüne kadar bütçe süreçlerinde ülke kaynaklarının, maaşlarımızdan ve harcamalarımızdan kesilen vergilerin nereye, kime harcanacağına ilişkin bizlere hiçbir söz hakkı tanınmadı, bütçe hakkımız yok sayıldı. Kes-kopyala-yapıştır yöntemi ile hayata geçirilen bütçelerin yükü her seferinde emekçi kesimlerin, bizim omuzlarımıza yıkıldı. Ancak içinde bulunduğumuz olağanüstü koşulları sermaye yanlısı, emek karşıtı bir bütçe ile aşmak mümkün değildir. Tek çıkış yolu halktan, emekten yana bir bütçenin hayata geçirilmesi” ifadelerini kullandı.

Sözleşmeli, güvencesiz istihdamda ısrar ediliyor

Covid-19 salgınına karşı alınması gereken tedbirlerin hayata geçirilmesinde birçok kamu kurumunda sorunlar yaşandığı tespitini Parlakçı, “Genelgelerin, önlemlerin önemli bir bölümü kâğıt üstünde kalıyor. Uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma kamu idarecilerinin keyfiyetine, vicdanına bırakıldığı için kimi illerde ve kurumlarda hiç uygulanmazken kimisinde kısmen uygulanıyor. Yıllardır süren istihdam açığı ‘az personel ile çok iş’ politikasıyla, angarya çalışmanın daha da artırılması ile kapatılmak isteniyor. Personel alınmasının kaçınılmaz hale geldiği durumlarda ise pek çok haktan mahrum bırakılan sözleşmeli, güvencesiz istihdamda ısrar ediliyor” diye konuştu.

Bir yıl içinde ortama kamu emekçisi maaşı 100 dolar azaldı

Parlakçı, son bir yıl içinde elektriğe yüzde 40, doğalgaza yüzde 34, ekmek, bulgur ve makarnaya yüzde 20, yumurtaya yüzde 30, mercimeğe yüzde 49, kuru fasulyeye yüzde 36, buğday ununa yüzde 23, ayçiçek yağına yüzde 21, pirince yüzde 14, beyaz peynire ise yüzde 13 zam geldiğini açıklarken, “Yine son bir yıl içinde açlık sınırında ve yoksulluk sınırında yüzde 20 artış yaşanmıştır. Buna karşın son bir yılda bizim maaşlarımızda yaşanan artış, enflasyon farkı ödemesi de dahil olmak üzere sadece yüzde 9.7’de kalmıştır. 2019 yılı Eylül ayında 1 dolar 5.7 TL’ye karşılık gelirken bugün 7.85 TL seviyesini aşmıştır. Buna göre son bir yıl içinde ortama kamu emekçisi maaşı dolar bazında 100 dolar azaldı” dedi.

Herkese kadrolu-güvenceli istihdam verilmeli

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “İsrafa, şatafata son verilmesini, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan payın artırılmasını, ülke kaynaklarının kullanılmasında herkese ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde bir kamu hizmeti sağlanmasına öncelik verilmesini, savunma ve güvenliğin daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesisinden geçtiği gerçeğinden hareketle ülke kaynaklarının barış ve demokrasi için kullanılmasını, maaşlarımızdaki erimenin ek zamlarla telafi edilmesini, söz konusu ek zamlarda hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitiren “toplu sözleşme” rakamlarının değil, yoksulluk sınırında yaşanan artış oranının temel alınmasını, temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, sözleşmeli, ücretli, vekil,  adı ne olursa olsun her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, herkese kadrolu-güvenceli istihdam sağlanmasını ve yıllardır tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimizin güçlendirilmesini, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesini istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *