ANASAYFA arrow right Ekonomi

Milyonlar her yıl daha fazla yoksulluğa itiliyor

Milyonlar her yıl daha fazla yoksulluğa itiliyor
YAYINLAMA: 05 Ocak 2021 / 20.35
GÜNCELLEME: 05 Ocak 2021 / 20.35
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, “Emekçilere kuru ekmeği reva gören sefalet artışları değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” konulu basın açıklaması yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, “TÜİK verileri çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirildi. Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan rakamlarla çarşıda pazarda yaşadığımız gerçek enflasyon perdelenmiş, bu sahte verilere göre maaş artışı yapılan milyonlar her yıl daha fazla yoksulluğa itiliyor” dedi.

TÜİK verilerinin, halk nezdinden karşılığı yok

TÜİK verilerine göre Temmuz-Aralık dönemini kapsayan altı aylık dilimde enflasyonun yüzde 8,36 olarak gerçekleştiğini belirten Parlakçı, “Buna göre ‘Toplu sözleşme’ gereğince maaşları 2020 yılının ikinci altı aylık dilimi için yüzde 4 artırılan kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarına yüzde 4.36 enflasyon farkı yansıtılacaktır. Ardından 15 Ocak’tan itibaren 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 maaş artışı yapılacaktır. TÜİK tarafından açıklanan söz konusu resmi enflasyon verilerinin kamu emekçileri, işçiler, emekliler başta olmak üzere halkın nezdinde hiçbir karşılığı yok” açıklamasını yaptı.

Parlakçı, “Yılardır sürdürülen ve artık deyim yerinde ise kabak tadı veren oyun pandemi koşullarında bile tekrar sahnelenmek istenmektedir. Pandemi ile artan hayat pahalılığını görmezden gelenler geçtiğimiz ‘Toplu sözleşmede’ Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 maaş artışına mahkum edilen üç milyonu aşkın kamu emekçisinin ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisinin bir yıl boyunca sefalet oranlarındaki artışlarla yetinmesini beklemektedir. Ancak maaş artışları TÜİK’in hedeflenen enflasyon rakamlarına göre yapılan, her yıl yenilenen adaletsiz gelir vergisi tarifesi ile bu artışlar dahi cebine girmeden el konulan, sonuçta her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmadı” ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme derhal yenilenmeli

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş artışı dayatılan ‘Toplu sözleşme’ derhal yenilenmelidir. Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar hazineden karşılanmalıdır. Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *