ANASAYFA arrow right Ekonomi

Milli piyango sektörü bitme noktasına geldi

Milli piyango sektörü bitme noktasına geldi
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 21.13
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 21.13

Milli Piyango idaresi Genel Müdürlüğü’nün özelleştirilmesiyle zor günler geçirmeye başlayan milli piyangocular, Koronavirüs salgınından nasibini aldı. Kent genelindeki bayiler kapanırken, bilet satışları durdu. Komisyon oranlarının yüzde 9’dan yüzde 4’e düşürülmesinin sektörü bitirme noktasına getirdiğini söyleyen esnaf, acil olarak destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

16 bin üyesi bulunan sektör gün geçtikçe kötüye gidiyor
Sektörün çıkmazda olduğunu anlatan Gaziantep Milli Piyangocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım, Türkiye genelinde 8 odanın toplamda 16 bin üyesi bulunduğunun altını çizdi. “Türkiye genelinde ki sayısal bayilerinin yüzde 50’si işi bırakırken, 16 bin üyenin yüzde 90’ı işi bırakmak noktasına geldi. Dolayısıyla sektör gün geçtikçe kötüye gidiyor. Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesinin durdurulmasını ve yeniden devletin bünyesine geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Komisyon oranları yüzde 9’dan yüzde 4’e düşürüldü
Milli Piyango idaresi Genel Müdürlüğü’nün Varlık Fonu aracılığıyla Demirören-İtalyan Sisal S.P.A ortaklığına devredildiğini belirten Yıldırım, “Milli piyango sektörü tamamen durdu. Varlık Fonu hiçbir odanın veya üyenin görüşünü almadan Milli Piyango İdaresi’ni özelleştirdi. Daha önce yüzde 9 komisyon oranı ile çalışırken, bu oran şu anda özelleştikten sonra yüzde 4’e düşürüldü. Dolayısıyla zor şartla altında evine ekmek götürmeye çalışan esnaf yüzde 9 ile geçinemezken, yüzde 4 ile nasıl geçinsin?” diye sordu.

Esnafa, gıda dâhil olmak üzere hiçbir yardım yapılmadı
Her sektör gibi esnafın ve sektörün Koronavirüs salgınından nasibini aldığını kaydeden Başkan Yıldırım, “Bu zorlu süreçte, Gaziantep Valimiz Davut Gül’e esnafın zor durumda göstermek için sosyal medyadan mesaj attık ve yardım edileceği söyledi. Daha sonra Sosyal Yardımlaşmadan aradılar, isim istediler bende 20’inin üzerinde isim ve adres verdim. Ama bugüne kadar gıda dâhil olmak üzere hiçbir yardım yapılmadı” şeklinde açıklama yaptı.

Sektör temsilcilerine sahip çıkılması gerekiyor
Odaya toplamda 250-300 arası esnafın kayıtlı olduğunu açıklayan Gaziantep Milli Piyangocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu anda Koronavirüsten dolayı tüm bayilerimiz kapalı. Dolayısıyla esnaf ayakta durmak için ya kredi aldılar ya da kredi kartına yüklendiler. Zor zamanlar geçirdiğimiz şu günlerde hiç dükkân kiralarının yanı sıra elektrik ve su faturalarının ödenmesini istiyoruz. Çünkü Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne sabit bayiler başvuru yaparken, seyyarlar başvuramadı. Ancak sicili bozuk olanlar alamadı. O nedenle başvuru şartlarının esnetilmesini ve sektör temsilcilerine sahip çıkılması gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *