ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Milli konular, iç politika malzemesi yapılmamalı

Milli konular, iç politika malzemesi yapılmamalı
YAYINLAMA: 23 Eylül 2021 / 13.20
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2021 / 13.20
AB ve Kıbrıs gibi son derece stratejik konuları çözmek zorunda olan Türkiye’nin, sonucu belli olmayan karanlık bir savaşa itildiğine dikkat çeken hukukçular, ülkenin oldu bitliyle karşı karşıya getirildiğini belirtti.

Baro Başkanı Zafer Okur, Türkiye’de konuşulan yabancı askerlerle çıkacak ihtilaflarda kendi hukuklarının uygulanmasını istemelerinin kabul edilir bir talep olamayacağı gibi 80 bin ABD askerinin ülkemizde konuşlandırılmasının da ayrı bir sorun oluşturabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin, siyasal olarak tarihinin en zor ve sıkıntılı iç ve dış sorunlarını yaşarken, ekonomik olarak bu yıl, son yıllardaki en yüksek iç ve dış borçlarını ödemeye hazırlandığına dikkat çeken Baro Başkanı Zafer Okur, yaşanılan bu süreçte, hiç kimsenin ülke geleceğini doğrudan ilgilendiren milli konuları, iç politika malzemesi yapmaya hakkının olmadığını açıkladı.

Savaşa karşı olduklarını ifade eden Okur, uluslararası hukukun işlemesi konusunda her türlü girişimde bulunulmasını talep ettiklerini belirterek, “Uğradığı insanlık dışı 11 Eylül saldırısı ile büyük prestij kaybeden ABD yönetimi, gücünü ve etkinliğini göstermek için tüm dünyayı, tehdit eden tavırdan üstelik barış adına vazgeçmeme kararlığında. Bu kararlılık kendinden başka hiçbir güç tanımama noktasına varmıştır. Uluslararası hukuku tamamen çiğneyerek, kendi elleriyle dünya barışını sağlamak için kurduğu BM örgütünü devre dışı bırakarak, ikinci kez Irak’a saldırmak noktasına gelmiştir” dedi.

Türkiye’den limanların tamamının kullanılması, üslerin açılması, Diyarbakır, Şırnak’ta uzun yıllar konuşlanma gibi lojistik destek yanında, konuşlanan askerlerle çıkacak ihtilaflarda kendi hukukunun uygulanmasını istemesinin kabul edilemez talepler olduğunu söylerken, “Türkiye Cumhuriyeti, emperyalizm baskıları sonucunda yarı sömürge durumuna düşürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması üzerine Kuvay-i Milliye anlayışı ile Kurtuluş Savaşı sonucunda kurulmuş saygın bir ulus devlettir. Emperyalizme karşı en büyük bağımsızlık savaşını yapmış bir ulusun temsilcileri olan Türkiye Cumhuriyetinin kurucuları, savaşın en son başvurulması gereken bir yöntem olduğuna inanmışlar ve bu inanç “Yurtta Barış, Dünyada Barış” özdeyişi ile ifade edilmiştir.” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *